Μουσική Αναδρομή στην Πολεμική Επιθεώρηση και την Ιστορία της Ελευθερίας

Μουσική Αναδρομή στην Πολεμική Επιθεώρηση και την Ιστορία της Ελευθερίας

Ένα μουσικό ταξίδι που εκτείνεται από την ιταλική Κατοχή μέχρι τη γερμανική εισβολή θα προσφέρει η συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26/10 (20.30) στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», με τη συμμετοχή του ηθοποιού-performer Θανάση Αλευρά και υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Παπαπέτρου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν λιγότερο γνωστά τραγούδια και κάποιες διασκευές που θα ακουστούν για πρώτη φορά για χορωδία, συνοδευόμενες από πιάνο, μπαγιάν, σαξόφωνο και κοντραμπάσο.

Η συναυλία αυτή αναδεικνύει την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής, με ενδεικτικά παραδείγματα κομματιών όπως το γνωστό “Παιδιά της Ελλάδος παιδιά”, που ανήκουν σε μια προηγούμενη εποχή, προπολεμικά συντεθειμένα κυρίως στο θέατρο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως την περίοδο της γερμανικής κατοχής υπήρξε επίσης έντονη καλλιτεχνική δημιουργία. Μετά τον πόλεμο, αρκετές από αυτές τις δημιουργίες κατέστη δυνατό να ηχογραφηθούν.

Τα σατιρικά τραγούδια της εποχής έπαιξαν σημαντικό ρόλο, ενώ ασκούσαν κριτική σε πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις. Το μοναδικό αυτό μουσικό γεγονός αντλεί έμπνευση από τη «Μουσική βραδιά» του Γιώργου Παπαστεφάνου το 1976, η οποία αφιερώθηκε στα τραγούδια του 1940 και παρουσίασε χαρακτηριστικά δείγματα από την εποχή. Σήμερα, η σάτιρα συχνά διατυπώνεται μέσω άλλων μέσων, όπως το θέατρο και τα social media, καθώς πολλοί καλλιτέχνες προτιμούν να αποφεύγουν τέτοιες προσεγγίσεις για να μη δημιουργήσουν αντιδράσεις.

Ποια είναι, λοιπόν, η συναισθηματική και ιστορική αξία αυτού του μουσικού ταξιδιού; Τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι συνδεδεμένα με την ιστορία του έθνους και τον αγώνα για την ελευθερία εν μέσω του πολέμου και της κατοχής. Έχουν μια βαθιά συναισθηματική βαρύτητα και παραμένουν σημεία αναφοράς για τη συλλογική μνήμη και την εθνική ταυτότητα. Τα θέματα που αναδύονται από αυτούς τους στίχους, όπως η πολιτική διαφθορά, η εκμετάλλευση, η φτώχεια, και η αδικία, παρέμειναν επίκαιρα, καθιστώντας τους στίχους διαχρονικούς.

Πηγή: tanea.gr