Έπειτα από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ο 78χρονος Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ εξελέγη πρόεδρος του Ιράκ.

Στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας ο Ρασίντ εξασφάλισε περισσότερες από 160 ψήφους έναντι του απερχόμενου προέδρου Μπάρχαμ Σάλεχ που συγκέντρωσε 99 ψήφους.

Ο Ρασίντ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, προκειμένου να αρθεί το συντομότερο δυνατόν το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. «Συγχαίρουμε τον αδελφό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι», έγραψε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μουσταφά αλ Καζίμι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας έχει γεννηθεί  στις 10 Αυγούστου 1944 στη Σουλεϊμανίγια του ιρακινού Κουρδιστάν, σπούδασε στη Βρετανία και έχει διδακτορικό στην υδραυλική μηχανική.

Προέρχεται από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK), το ιστορικό κόμμα της κουρδικής μειονότητας, το οποίο εκπροσωπούσε ο Ρασίντ τη δεκαετία του 1990 στο Λονδίνο. Από το 2003 μέχρι το 2010 διετέλεσε υπουργός Υδάτινων Πόρων και στη συνέχεια ήταν σύμβουλος του τότε προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί (ιδρυτή της PUK).

Θεωρείται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά θέματα και αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο ζητήματα για τα οποία είχε δώσει μάχες όταν ήταν υπουργός: όπως τη διαμάχη με τη γειτονική Τουρκία για την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, αλλά και την προστασία των Ελών της Μεσοποταμίας που έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Πηγή: politisonline.com