2Νέο μήνυμα προς την Ελλάδα απέστειλε, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τα όσα διατύπωσε σε κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε εκ νέου στην Ελλάδα μιλώντας σε φόρουμ για τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας στην Αττάλεια.

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», δήλωσε, προσθέτοντας πως «ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε μελλοντικά να συνεχίσουμε μονόπλευρες ενέργειες; Όχι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους και με την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε για τον στρατάρχη Χαφτάρ ότι «δεν άκουσε καμία έκκληση που του έγινε. Ήταν καταδικασμένος να ηττηθεί. Είχε την ευκαιρία για μια πολιτική λύση αλλά την έχασε και αυτή».,

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει για την Ελλάδα ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί».

«Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων. Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι’ αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο», είχε τονίσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: politisonline.com