Nέες καταθέσεις και στοιχεία έχει στα χέρια του ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος ερευνά την υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο δικαστικός λειτουργός θα επαναφέρει- όπως όλα δείχνουν – το αίτημά του για αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα για υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα οποία το αποδεικτικό υλικό δείχνει λάθη και ανεξήγητη ολιγωρία, που κατά τον ανακριτή, συνδέονται αιτιωδώς με τον άδικο χαμό 102 συμπολιτών μας.

Παράλληλα αναμένεται να διευρύνει και τον κύκλο των κατηγορουμένων και με νέα πρόσωπα τα οποία μέχρι σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους ποινικά ελεγχόμενους και ήταν στο απυρόβλητο, παρά το γεγονός ότι τις κρίσιμες ώρες δεν έπραξαν όλα όσα .

Καθοριστικές είναι οι καταθέσεις των χειριστών των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που καταδεικνύουν τη μεγάλη καθυστέρηση στην έγκαιρη κινητοποίηση και αντιμετώπιση της πυρκαγιάς με δεδομένο ότι «γνώση της κατάστασης υπήρχε από τις 16:41 και εκ νέου ενημέρωση από τον αρμόδιο για την περιοχή του Νταού Πεντέλης Διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού στις 16:54».

Ενδεικτικές ωστόσο της ολιγωρίας που κράτησε στο έδαφος εκείνα τα κρίσιμα λεπτά τα εναέρια μέσα είναι οι δύο συμπληρωματικές καταθέσεις που έλαβε ο ανακριτής, πριν από λίγες ημέρες. Σε αυτές, ερωτώμενοι, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν με βάση νέα έγγραφα, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του ενός εκ των πέντε σινούκ που πήρε εντολή να επιχειρήσει στην περιοχή της Πεντέλης, κατέθεσε ότι η απογείωση του από το αεροδρόμιο των Μεγάρων έγινε στις 18:10 και όχι στις 17.00, όπως αρχικά είχε ενημερωθεί από το ημερολόγιο πτήσεων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας ο ανακριτής στέκεται σε μία σειρά από λάθη και παραλείψεις και συγκεκριμένα ότι :

  • Υπήρξε πλήρης απουσία εναέριας επιτήρησης στην περιοχή η οποία θεωρείτο μάλιστα υψηλής επικινδυνότητας, από τις 11:00 έως τις 19:00, που έχει σκοπό την γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς με όλη τη διαθέσιμη δύναμη.
  • Αν και οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι είχαν διαθέσιμα επίγεια και εναέρια μέσα είτε δεν τα αξιοποίησαν καθόλου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι , είτε τα χρησιμοποίησαν για την κατάσβεση φωτιάς σε περιοχές, που δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές .
  • Δεν κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ
  • Ενώ υπήρχαν διαθέσιμα 10 σινούκ δεν αξιοποιήθηκαν . Απογειώθηκε μόνο ένα σινούκ από το αεροδρόμιο των Μεγάρων για να επιχειρήσει στο Μάτι και αυτό είναι το μόνο εναέριο μέσο καταγεγραμμένο στο χειρόγραφο και ηλεκτρονικό ημερολόγιο.
  • Με τις ιδιότητές τους μπορούσαν να προβλέψουν το βαρύτερο αποτέλεσμα, που τελικά επήλθε αποδεχόμενοι αυτό, καθώς δεν αξιοποίησαν έγκαιρα σχέδιο εκκένωσης από τις 17.30 εώς τις 17.45 ξεκινώντας από τον Ν. Βουτζά και εν συνεχεία στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι.
  • Παρότι υπήρχαν διαθέσιμες σωστικές λέμβοι που ανήκαν στην Πρώτη ΕΜΑΚ που ήταν στην Ελευσίνα, ουδέποτε δόθηκε εντολή στα πληρώματα της να μεταβούν στην περιοχή.

Ερωτήματα ωστόσο προκαλεί και το γεγονός ότι δε χρησιμοποιήθηκαν τα μισθωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη αλλά και δόθηκε εντολή για μεσοστάθμευση των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο Ελευσίνας το οποίο από τις 14:27 την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, είχε κλείσει λόγω ισχυρών ανέμων και όχι σε άλλα αεροδρόμια ( όπως στο Τατόι, την Πάχη Μεγάρων, στο ελικοδρόμιο Νέας Μάκρης ή στο Ελευθέριος Βενιζέλος που ήταν ανοικτά).

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής κατατείνουν πως αν από την αρχή και δη από τις 16.50 έως τις 17:30 επιχειρούσαν στην περιοχή, τρία εναέρια μέσα και στη συνέχεια έως δηλ. τις18:30 άλλα τρία, ο κίνδυνος θα είχε αποφευχθεί. Για το λόγο αυτό, καταλογίζει μάλιστα ενδεχόμενο δόλο σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία, όπως σημειώνει, εξέθεσαν όχι μόνο σε κίνδυνο τους κατοίκους αλλά τους άφησαν και αβοήθητους. Ο κ. Μαρνέρης δεν παραλείπει ωστόσο να επισημάνει την ανέλιξη που είχαν στην καριέρα τους συγκεκριμένα πρόσωπα.

Πηγή: politisonline.com