Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε σχέση με τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, η οποία κόστισε τη ζωή σε 102 άτομα, επιρρίπτουν τόσο με τις απολογίες τους κατηγορούμενοι από την ΕΛ.ΑΣ και την Τροχαία, όσο και μάρτυρες οι οποίοι εξετάστηκαν ενώπιον του 6ου τακτικού ανακριτή, Αθανάσιου Μαρνέρη, στον οποίο έχει ανατεθεί η έρευνα της υπόθεσης.

«Οι δυνάμεις της Αστυνομίας και της Τροχαίας είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των πολιτών από τις φλεγόμενες περιοχές στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά, όμως δεν υπήρξε η απαιτούμενη εισήγηση από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής».

Αυτό υποστήριξαν κατηγορούμενοι και μάρτυρες από το αστυνομικό σώμα και την τοπική αυτοδιοίκηση ενώπιον του ανακριτή. Στην απολογία του, στέλεχος της Τροχαίας που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις επαρκούσαν ώστε να εκκενωθεί η περιοχή.

«Είχαμε και τη δυνατότητα και επαρκείς δυνάμεις και μέσα προκειμένου να ενημερώσουμε και να απομακρύνουμε τους πολίτες σε ασφαλές μέρος. Εάν το αργότερο μέχρι τις 17:45 δινόταν η εισήγηση από την Πυροσβεστική προς τον αρμόδιο φορέα και εν συνεχεία ενημερωνόταν η ΕΛ.ΑΣ. και η Τροχαία, ακολούθως δε δινόταν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων προς εμάς να συνδράμουμε σε μία τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί επιτυχώς, και αυτό το λέω με βεβαιότητα και με βάση τα 30 χρόνια που υπηρετώ στο Σώμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στέλεχος Τροχαίας: Oι δυνάμεις μoυ ήταν σε πλήρη ετοιμότητα 

Το στέλεχος της Τροχαίας ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και ότι ακόμα και στις 18:30, όταν η πύρινη λαίλαπα πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος, κατάφερε με τις εντολές του να διασώσει οδηγούς. «Εφόσον μπορούσαμε να προβούμε σε διάσωση ακόμα και στις 18:30, πόσο, δε, αν μας είχε δοθεί η εντολή να προβούμε στην απομάκρυνση πολιτών 45 λεπτά με 1 ώρα πριν.

Σκεφτείτε ότι από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα είναι 500-600 μέτρα, που σημαίνει ότι ο μέσος κάτοικος της περιοχής θα μπορούσε το αργότερο μέσα σε 15 λεπτά να βρίσκεται σε ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα. Συνεπώς, υπήρχε και χρόνος και επαρκείς δυνάμεις προκειμένου να γινόταν η εκκένωση και μάλιστα με ασφαλή τρόπο. Εμείς ήμασταν πανέτοιμοι, ωστόσο δεν δόθηκε εισήγηση από την Πυροσβεστική», υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή.

Αναφορικά με το μποτιλιάρισμα στους δρόμους του Ματιού, που έγινε η αιτία να εγκλωβιστούν δεκάδες θύματα και να χάσουν τη ζωή τους, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι υπήρξε ευθύνη από την πλευρά της Τροχαίας και επανέλαβε πως εάν η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δώσει από νωρίς εντολή για εκκένωση και υπό τον συντονισμό του ελικοπτέρου που πετούσε πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή, οι πολίτες θα είχαν απομακρυνθεί με ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, απάντησε:

Οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν και πανικοβλήθηκαν

«Οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν, πανικοβλήθηκαν καθόσον είδαν ξαφνικά τη φωτιά μπροστά τους. Έφυγαν όλοι μαζικά προς τα αυτοκίνητά τους και κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα, που θεωρείτο ασφαλής τόπος. Ωστόσο, και εφόσον τους κυνηγούσε η φωτιά και δεν υπήρχε η δυνατότητα να ανέβουν προς τη Λ. Μαραθώνος, αφού η φωτιά τους κυνηγούσε από τη Λ. Μαραθώνος προς τα κάτω, ήτοι προς τη θάλασσα, επέλεξαν υποχρεωτικά να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα. Αυτό είχε συνέπεια να δημιουργηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα, να τους προλάβει η φωτιά και άλλοι να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους και να κατευθύνονται πεζή προς τη θάλασσα και άλλοι να εγκλωβίζονται από τη φωτιά.

Επαναλαμβάνω πως αν είχε δοθεί εισήγηση από τον επίγειο επικεφαλής της Πυροσβεστικής που είχε τη δυνατότητα και τον χρόνο να το κάνει, κυρίως όμως από τον συντονιστή του ελικοπτέρου που βρισκόταν στην περιοχή και είχε πλήρη εικόνα της επικινδυνότητας της κατάστασης, είναι βέβαιο ότι θα είχαν ενημερωθεί όλοι οι πολίτες στον Βουτζά και το Μάτι και έτσι θα είχαν χρόνο οι συμπολίτες μας να μετακινηθούν και με τα οχήματά τους με ασφάλεια».

Στην ίδια λογική κινήθηκαν και τα όσα ανέφεραν μάρτυρες που εξετάστηκαν από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας εξ αυτών ανέφερε χαρακτηριστικά στον ανακριτή:

«Ήμασταν έτοιμοι αφού είχαμε όλο το έμψυχο και άψυχο δυναμικό»

«Ο Δήμος Μαραθώνα έχει στη διάθεσή του πυροσβεστικά οχήματα. Γνωρίζω ότι δύο από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατάσβεση και τα άλλα δύο είναι ανοιχτά, με καρότσα. Τα δύο τα είχαν στην κατοχή τους οι εθελοντές δασοπυροσβέστες . Επίσης, έχουμε τουλάχιστον άλλα τέσσερα αστικά οχήματα τα οποία και αυτά μπορούν να συνδράμουν τόσο σε μία επιχείρηση διάσωσης όσο και στην απομάκρυνση των πολιτών μας. Εμείς ήμασταν σε ετοιμότητα, ωστόσο δεν μας δόθηκε ποτέ εντολή ή εισήγηση από την Πυροσβεστική προκειμένου να προβούμε σε απομάκρυνση των πολιτών.

Εμείς ήμασταν έτοιμοι να το κάνουμε αφού είχαμε όλο το έμψυχο και άψυχο δυναμικό για την υλοποίηση μίας τέτοιας επιχείρησης και μάλιστα από την πρώτη στιγμή, ήτοι από τις 16:41 και μετά. Μάλιστα, τέτοια επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών θα μπορούσαμε να την είχαμε κάνει, αφού σε κάτι τέτοιο προβήκαμε περίπου στις 20:00, κατόπιν του ΣΟΠΠ, αφού στείλαμε λεωφορείο μας στην Αγία Μαρίνα προκειμένου να περισυλλέξουμε συμπολίτες μας. Χωρίς εισήγηση, δεν μπορούσαμε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να προβούμε σε τέτοια επιχείρηση. Άλλωστε για την υλοποίησή της χρειάζεται να παίρνουμε κατευθύνσεις από την Πυροσβεστική, διότι αυτή είναι που γνωρίζει την κατεύθυνση της πυρκαγιάς».

Πηγή: politisonline.com