Εκείνο που πολλοί υποψιάζονται είπε πρώτος δημόσια ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ: «Δεν πιστεύω», δήλωσε, «ότι μετά τον κορωνοϊό θα επιστρέψει ποτέ το 100% των εργαζομένων της Blackrock στο γραφείο. Μπορεί να επιστρέψει το 60%, ή το 70%, αλλά δεν νομίζω ότι η καθημερινότητα στην εργασία θα είναι ποτέ ξανά η ίδια».

Η BlackRock είναι η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως με χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, και  με περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους σε 30 διαφορετικές χώρες. Και το μήνυμα του Λάρι Φινκ μπορεί και να συνοψίζει την νέα πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα του κορωνοϊού όχι μόνον η δική του εταιρία, αλλά και χιλιάδες άλλες εταιρίες, εργαζόμενοι και στελέχη επιχειρήσεων ανά τον πλανήτη.

«Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί μετά την πανδημία», είπε ο  CEO της Blackrock σύμφωνα με το CNBC, «θα είναι τελείως διαφορετικό. Στην εταιρία μου μπορεί να γυρίσει στο γραφείο το 60% με 70% του προσωπικού. Μπορεί να έχουμε εκ περιτροπής φυσική παρουσία στα γραφεία. Μετά την εμπειρία της τηλε-εργασίας όμως, τίποτα δεν θα ξαναγίνει εντελώς όπως πριν».

Ένα “νέο εργατικό δυναμικό”

«Θα δημιουργηθεί», πρόσθεσε ο Λάρι Φινκ, «ένα νέο εργατικό δυναμικό. Θα είναι ένα νέο παράδειγμα, αλλά πιστεύω ότι θα είναι ένα καλύτερο νέο παράδειγμα».

Σύμφωνα με τον CEO της Blackrock η φυσική απόσταση και, κατ΄ επέκταση, η δουλειά από το σπίτι που επέβαλε τους τελευταίους μήνες η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μία «από τις μεγαλύτερες ουμανιστικές ανακαλύψεις».

Ο ίδιος αναγνώρισε μεν πως η κουλτούρα λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι στημένη πάνω στην φυσική επικοινωνία και την συλλογική λειτουργία, υποστήριξε όμως πως οι δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία μπορούν να φτιάξουν τις συνθήκες για έναν νέο «καλύτερο κόσμο εργασίας».

Ριζικές αλλαγές και στην αγορά real estate

Δεν είναι βέβαιο, πάντως, ότι την αισιοδοξία του CEO της Blackrock την συμμερίζεται και η αγορά του real estate. Εάν παγιωθεί η εξ αποστάσεως εργασία, έστω και σε ένα ποσοστό του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων, η αγορά της εμπορικών και επιχειρηματικών ακινήτων θα αναδιαμορφωθεί εκ βάθρων.

Εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά επιχειρηματικών ακινήτων στο Μανχάταν και στο Σίτι του Λονδίνου θα αδειάσουν και θα πρέπει να αναζητηθούν νέες εμπορικές χρήσεις.

Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Colliers International, στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς οι άδειοι εργασιακοί χώροι που υπήρχαν σε όλη την χώρα ήταν έκτασης 13,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων

Πηγή: politisonline.com