Μια νέα έρευνα του αμερικανικού κέντρου αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών (CDC) αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, πολύ νωρίτερα δηλαδή από την επίσημη ανακοίνωση του πρώτου ασθενούς με COVID-19 στη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 106 άτομα εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό, σε 7.389 δείγματα αίματος αιμοδοτών, σε εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ 13 Δεκεμβρίου και 17 Ιανουαρίου. Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και εστάλησαν στο CDC προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο έχουν αναπτυχθεί αντισώματα κατά του κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο

«Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν πως ο κορωνοϊός ενδεχομένως να κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019, νωρίτερα από ό,τι έχει ανακοινωθεί», επισημαίνεται στην έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες αναφορές για εμφάνιση πνευμονίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που διαδίδονταν στην Ουχάν της Κίνας, αναφέρθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές διαπιστώνουν πως ασθενείς νόσησαν με την COVID-19 πολύ πριν από την εμφάνιση του ασθενούς μηδέν στη χώρα τους.

Ασθενής στη Γαλλία φαίνεται πως ανέπτυξε συμπτώματα του κορωνοϊού από τον Δεκέμβριο του 2019, έναν μήνα δηλαδή πριν αναφερθεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στη χώρα, το οποίο και σχετιζόταν με ταξίδι από την Ουχάν.

Ο ιός κυκλοφορούσε σιωπηλά σε όλο τον κόσμο

Οι αποκαλύψεις αυτές ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε σιωπηλά σε όλο τον κόσμο νωρίτερα από την ημερομηνία που υιοθετήθηκε για κάθε χώρα αρχικά. Τα ευρήματα αυτά ενδεχομένως να ξεκινήσουν και πάλι συζητήσεις για την προέλευση της πανδημίας.

Οι αποκαλύψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ουχάν

Πληροφοριοδότης που εργάζεται στο σύστημα υγείας της Κίνας, έστειλε 117 σελίδες στις οποίες εμφανίζονται διαφοροποιημένα στοιχεία για τα κρούσματα αλλά και τους θανάτους από κορωνοϊό στην Ουχάν, σε σύγκριση με εκείνα που ανακοινώνονταν επισήμως τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ολιγωρία των αρχών και ιδιαίτερα αργή απόκριση, που έφτανε έως και τις 23 ημέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ένας πολίτης είναι θετικός στον κορωνοϊό ή όχι.

Και στα έγγραφα αυτά φαίνεται πως κρούσματα κορωνοϊού είχαν εντοπιστεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 στην κινεζική πόλη, ενώ ο συνολικός αριθμός περιστατικών την περασμένη χρονιά φαίνεται πως είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με αυτόν που ανακοινώθηκε.

Πηγή: politisonline.com