Ενώπιον της ανακρίτριας σήμερα οι εννέα συλληφθέντες για το ναυάγιο στην Πύλο.

Με βαρύτατες κατηγορίες, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και της έκθεσης ζωής σε κίνδυνο, οδηγούνται σήμερα οι 9 Αιγύπτιοι φερόμενοι ως οι διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο με 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, ενώ σε συλλήψεις προχώρησαν και οι πακιστανικές αρχές.

Συνέλαβαν 10 άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα δουλεμπορίας, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 200, ίσως και 300 άνθρωποι από το Πακιστάν επέβαιναν στο πλοίο.

Στις 11:00 στον ανακριτή οι συλληφθέντες από την Πύλο

Οι συλληφθέντες αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας στις 11:00 για να βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας.

Χθες Κυριακή αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες καταθέσεις που έδωσαν οι διασωθέντες που ήρθαν από τη Μαλακάσα. Πρόκειται για μάρτυρες-κλειδιά και είχε ζητηθεί να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση και αρνούνται ότι σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Την εμπλοκή τους στην υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους αρνούνται και οι συλληφθέντες. Συνεπώς, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, δεν αποκλείεται σήμερα κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης να ζητήσουν νέα προθεσμία από την ανακρίτρια, καθώς δεν έχουν λάβει γνώση για το σύνολο της δικογραφίας, μετά και τις νέες καταθέσεις.

«Μας έβριζαν, μας χτυπούσαν, στοίβαξαν ανθρώπους ακόμη και μέσα σε ψυγεία»

Την ίδια στιγμή, σοκάρουν οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις για τη βαναυσότητα των διακινητών και τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο σκάφος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, διασωθέντες ανέφεραν:

«Κάποιοι από τους διακινητές ζήτησαν νερό από ένα πλοίο που περνούσε. Το πλήρωμα τους πέταξε νερό, όμως το πήραν όλο αυτοί (διακινητές) και σε εμάς δεν έδωσαν. Τσακωθήκαμε μεταξύ μας και μετά έδωσαν και σε εμάς νερό. Μας φοβέριζαν συνέχεια και έδιναν να πιούμε βρώμικο νερό, ενώ αυτοί έπιναν καθαρό».
«Μας έδιναν φαγητό μόνο αν τους δίναμε λεφτά. Μας έβριζαν και μας χτυπούσαν».
«Εγώ πήδηξα στη θάλασσα, όμως, επειδή δεν ήξερα κολύμπι, καθόμουν ανάσκελα και περίμενα να με σώσουν. Η γυναίκα και τα παιδιά μου πνίγηκαν γιατί βρίσκονταν στην καμπίνα του σκάφους».
Οι διακινητές δεν δίστασαν να στοιβάξουν τους ανθρώπους παντού μέσα στο αλιευτικό, ακόμα και στα ψυγεία. «Ήταν περίπου 200 Πακιστανοί και αυτοί ήταν στο ψυγείο του πλοίου. Υπήρχαν Αιγύπτιοι, Αφρικανοί, οικογένειες, παιδιά, γυναίκες που ήταν μέσα στο πλοίο» λέει στο BBC ξάδερφος αγνοουμένου.

Πηγή: politisonline.com