«…Δεν πρόκειται για γιορτή, αλλά για ντροπή»: Με τη φράση αυτή Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη επιτυγχάνει μία  ηχηρή παρέμβαση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σε μια ημέρα που έχει αφιερωθεί στην καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας μάστιγας.

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και η Μαρέβα Γκραμπόσφκι – Μητσοτάκη με άρθρο της στην εφημερίδα Τα Νέα  εκφράζεται πάνω στο καίριο αυτό θέμα. «Ο συμβολισμός αυτής της ημέρας αφορά μια κατάρα που συνοδεύει την ανθρωπότητα επί αιώνες, χωρίς να γνωρίζει σύνορα, λαούς ή ταξικούς διαχωρισμούς», γράφει η σύζυγος του πρωθυπουργού.

Βία κατά των γυναικών - Παρέμβαση Μαρέβας Μητσοτάκη: Να φοβίσουμε τον φόβο

Και η Μαρέβα Μητσοτάκη συνεχίζει: «Καθώς, μάλιστα, η οικογένεια εδραιώνεται ως βασικός πυρήνας της κοινωνικής ζωής, η έμφυλη βία μετατρέπεται, όλο και πιο συχνά, σε ενδοοικογενειακή. Και τότε τα θύματά της πολλαπλασιάζονται, αφού δίπλα στις γυναίκες απλώνεται και στα απιδιά. Πρόκειται για πρόβλημα που εκδηλώνεται με πολλές μορφές: σωματική, λεκτική, σεξουαλική, ψυχολογική ή ακόμη και οικονομική. Ένα σκοπό, όμως, έχει πάντοτε: την ισοπέδωση του άλλου φύλου ως αυτόνομης προσωπικότητας. Ένα αίσθημα προκαλεί σταθερά: τον φόβο. Και ένα στοιχείο τη συνοδεύει συνήθως: η σιωπή«.

Φωνή στη σιωπή

Η κ. Μητσοτάκη στο άρθρο της αναφέρεται στις εκφάνσεις της βίας κατά των γυναικών, της «μάστιγας του κόσμου, και μάλιστα στον 21ο αιώνα«, όπως χαρακτηριστικά γράφει, καθώς δεν πρόκειται για φαινόμενο του «τρίτου» ούτε του «πρώτου» κόσμου.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, όπου οι αριθμοί των γυναικών που υπέστησαν βία αυξήθηκαν και συνεχίζουν να αυξάνονται κατακόρυφα. «Στο πρώτο ‘απαγορευτικό’, και μόνο τον Απρίλιο, έγιναν 1.070 καταγγελίες» αναφέρει, λέγοντας ότι η περίοδος της καραντίνας λειτούργησε ως «θερμοκήπιο για την ένταση του προβλήματος«.

Προτρέπει όλους τους πολίτες να κινητοποιηθούμε: «Θέση μάχης, λοιπόν, σε αυτόν τον ασύμμετρο πόλεμο πρέπει να πάρει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά: στο πέπλο σιωπής γύρω από περιστατικά βίας να απαντήσει με την άμεση καταγγελία του. Στην αδιαφορία να αντιτάξει την αλληλεγγύη. Και στην αναπαραγωγή του λάθους να αντισταθεί με το σωστό παράδειγμα προς τα παιδιά και το περιβάλλον του» αναφέρει και τονίζει: «είναι καιρός η δράση του κακού να προκαλέσει την αντίδραση του καλού. Σπάζοντας την ένοχη σιγή με την ελεύθερη φωνή μας. Και φοβίζοντας τον φόβο με την ισχύ του δικαίου«.

Να φοβίσουμε τον φόβο, με φωνή στη σιωπή | tanea.gr

Οι δράσεις

Η Μαρέβα Μητσοτάκη κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις που υπάρχουν για τις γυναίκες-θύματα βίας. Πρόκειται για τη γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 42 Κέντρα, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και το Πρόγραμμα Survivor για τις γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες που είναι θύματα βίας. Τέλος αναφέρεται και στις 73 υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που συγκροτήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν με αποκλειστικό προσανατολισμό την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και καταλήγει ότι όλα αυτά τα σημαντικά βήματα «δεν θα είναι ποτέ αρκετά όταν συγκρίνονται με τις ανάγκες«.

Πηγή: politisonline.com