Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα, ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος για την πορεία της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας, και από αυτόν θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι είναι παρήγορο που δεν υπάρχει εκθετική αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown έκτος αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή που δεν προβλέπεται». Όσον αφορά στον καθοριστικό δείκτη R, αυτός ξεπέρασε το 1 στα μέσα Ιουλίου, ωστόσο τώρα είναι στο 1 ή λίγο χαμηλότερα από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η πιο ασφαλής εκτίμηση, όπως είπε είναι πιθανότατα το 0,90.

Στρατηγική κυβέρνησης

«Η στρατηγική είναι στοχευόμενα μέτρα σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αυτή είναι η στρατηγική, και αυτή θα συνεχίσουμε» ανέφερε ο κ.  Σύψας.

Αύξηση κρουσμάτων ως τα τέλη Αυγούστου, αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο

Αναφερόμενος στην εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι θα υπάρξει κορύφωση κρουσμάτων έως τα τέλη Αυγούστου και μετά, αν εφαρμοστούν τα μέτρα, η ελπίδα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση το Σεπτέμβρη, ο κ. Σύψας συμφώνησε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές. Eίμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά κρούσματα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή να έχουμε καθημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων».

Δηλώσεις Ν. Σύψα για το άνοιγμα  και τη λειτουργία των σχολείων

«Οι τάξεις θα λειτουργήσουν σαν κλειστή κάψουλα με ξεχωριστά διαλείμματα. Ένα κλειστό σύστημα ελέγχεται πολύ εύκολα.

Δεν θα κερδίσουμε πολλά μεταφέροντας μια εβδομάδα αργότερα την έναρξη των σχολείων. Να γυρίσουν οι οικογένειες 1η Σεπτεμβρίου, να παραμείνουν μια εβδομάδα σπίτια τους και να παρακολουθούν τα παιδιά οι γονείς αν έχουν συμπτώματα, και μετά είναι ασφαλές να πάνε στο σχολείο, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση.

Είναι σοβαρές οι επιπτώσεις για ένα παιδί ψυχικά και σωματικά, αν δεν πάει σχολείο, είναι προτιμότερο να πάει ακόμη και με σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση».

Πηγή: politisonline.com