Από τους πιο βαριά πληττόμενους από την πανδημία τομείς, είναι αδιαμφισβήτητα η εστίαση, ούσα ωστόσο και από τους πλέον επικίνδυνους για εξάπλωση της Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό και με αυτό το δεδομένο,  η συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης, έχει μεν ξεκινήσει,  αλλά όπως τονίζουν γιατροί αλλά και αξιωματούχοι, με πρώτον τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, η επανεκκίνηση αυτή θα γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως όλα δείχνουν,  πιθανότατα μέσα στο Φεβρουάριο η εστίαση θα πάρει πράγματα το πράσινο φως για άνοιγμα, αλλά με αυστηρούς όρους και υπό προϋποθέσεις.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, καθώς υπάρχει ήδη επιδότηση για θερμαντικά σώματα, η οποία ισχύει αναδρομικά για όσους ήδη διαθέτουν. Θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, ενώ αυτή τη στιγμή το σενάριο για δύο άτομα ανά τραπέζι που ακούστηκε αποκλείεται, μετά την αντίδραση των επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης.

Τα σενάρια για το άνοιγμα της εστίασης – Τι λένε οι ειδικοί | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η εστίαση θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους

«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού σήμερα το πρωί μιλώντας στο Mega.

Η Ματίνα Παγώνη πάλι σήμερα, ανέφερε ότι η εστίαση μπορεί να ανοίξει σε 3 βδομάδες, δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εστιατόρια και τα καφέ ενώ εξέφρασε ενδοιασμούς για τα μπαρ λόγω του ότι υπάρχουν όρθιοι.

Χθες, ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι η εστίαση πάει λίγο πιο πίσω, το Φεβρουάριο. Ολοι ξεκαθαρίζουν πάντως ότι η εστίαση αν και όταν ανοίξει, θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους κάτι που επανέλαβε σήμερα και ο Άδωνις Γεωργιάδης καλώντας τους επιχειρηματίες να κάνουν χρήση του προγράμματος για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

«Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση, θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα», σημείωσε. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: politisonline.com