«Μόλις 300.000 δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως τον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν 150.000 πολίτες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε δε, διεξοδικά σε όλες τις εξελίξεις, σχετικά με την Επιχείρηση «Ελευθερία», όπως ονομάζει η κυβέρνηση το τεράστιο σχέδιο της επιχείρησης μαζικών εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, βάσει όσων είπε άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή.

Έναρξη ακόμα και πριν το τέλος του 2020

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά FM o κ. Πέτσας εκτίμησε ότι οι εμβολιασμοί μπορεί να αρχίσουν ακόμα και πριν το τέλος του 2020, ενώ τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας στην κρίσιμη αυτή φάση, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ακόμα σκληρότερα μέτρα σε περιφερειακές ενότητες, όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ή πέφτουν αργά, ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και με δεδομένο ότι η συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα γίνει τελικά στις 21 Δεκεμβρίου όπως ανακοινώθηκε χθες, είναι πολύ πιθανόν οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στην Ευρώπη πριν μας αφήσει το 2020.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, υπάρχει ένα σχέδιο με 1018 εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα εμβολιάζονται πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα. Η επιχείρηση μεταφοράς τους θα είναι γιγαντιαία και σύνθετη.

Τα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα με ειδικές πτήσεις και στην συνέχει θα διοχετευθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια θα έχει ως εξής:

  • Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.
  • Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην χώρα μας.

Έτσι, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Τα ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολιασμών έχουν φτάσει από την προηγούμενη Πέμπτη στην χώρα μας.

Ρόλο στη διαδικασία θα παίξουν και οι φαρμακοποιοί, συνδράμοντας τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, στο να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Οι Βρυξέλλες επισπεύδουν τις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες ανεβάζουν ταχύτητα για την έγκριση του εμβολίου. Κάτι που είναι σε άμεση συνάρτηση με το γεγονός ότι σε πολλές χώρες επιβάλλεται εκ νέου lockdown λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Οι πρώτες δόσεις θα είναι αναλογικές με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός 24 ωρών ξεκινάει ο εμβολιασμός.

Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, θα πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας και θα απαιτηθούν εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα χορηγούνται σε δύο δόσεις.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως, εκτός από το διαδίκτυο και τα μηνύματα στο κινητό (SMS) μέσω της άυλης συνταγογράφησης, ενεργοποιούνται από την κυβέρνηση και εναλλακτικοί τρόποι για την οριστικοποίηση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, κυρίως για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Έτσι, τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται και από τα φαρμακεία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο τούτο να γίνεται και μέσω των ΚΕΠ. Τους σχεδιασμούς αυτούς επιβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως κατά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, εξετάστηκε επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το εμβόλιο και την ανάγκη εμβολιασμού του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Πηγή: politisonline.com