Ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα κάνει ανακοινώνοντας καθολικό lockdown, για την Ελλάδα, στις δώδεκα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο πρωθυπουργός μαζί με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, θα απαντήσουν κατόπιν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Κυβερνητικές πηγές: Σήμα συναγερμού λόγω της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Επανέρχονται τα SMS – Κλείνει το λιανεμπόριο: Τι θα λειτουργεί και τι όχι 

Κατά τη διάρκεια του lockdown δεν θα λειτουργεί το λιανεμπόριο, όπως και την περασμένη άνοιξη. Σε αντίθεση, όμως, με την προηγούμενη καραντίνα, αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, όχι όμως και τα γυμνάσια και τα λύκεια που θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Θέλοντας να δώσουν μία εξήγηση, γιατί μέχρι χθες, υπήρχε η εκτίμηση ότι είμαστε ακόμα μακριά από ένα γενικό lockdown και σήμερα είμαστε στον προθάλαμο, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφεται μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά, αλλά ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.

Κατά τις ίδιες πηγές, στην Αθήνα, η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη. Ωστόσο, αν τα επόμενα 24ωρα τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, τότε ο κίνδυνος να φτάσουμε στην κατάσταση που έφτασε λόγω της πανδημίας η γειτονική μας Ιταλία, καραδοκεί.

Πόσο θα διαρκέσει το lockdown

Παρότι το «λουκέτο» στην χώρα θα ανακοινωθεί για έναν μήνα, υπάρχουν ελπίδες και σχεδιασμός αυτό να διαρκέσει τελικά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, δηλαδή για τρεις εβδομάδες.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική συνέντευξη του χθες, προανήγγειλε lockdown διάρκειας ενός μήνα, προκαταλαμβάνοντας επί της ουσίας τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, φαίνεται να καταλήγει στην εκδοχή μιας καραντίνας διάρκειας τριών εβδομάδων, πάντα εκτός απροόπτου.

Για το διάστημα αυτό, οι πολίτες θα χρησιμοποιούν το γνωστό SMS για την έξοδό τους από το σπίτι, ενώ πιθανότατα από τις 21.00 έως τις 05.00 θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνον όσοι αποδεδειγμένα εργάζονται εκείνες τις ώρες και μεταβαίνουν από και προς την εργασία του ή έχουν κάποιον λόγο υγείας.

Πηγή: politisonline.com