Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, “τροποποίησε” τη δέσμευση της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων και εισφορών, παραδεχόμενος πως τα μειωμένα έσοδα του 2020 συνιστούν πρόβλημα προς την πλήρη υλοποιήσή της, μέσα στο 2021.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε, ότι η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 8%, χωρίς να κρύβει πάντως, πως  η δέσμευση της κυβέρνησης για μειώσεις, αν και ισχύει στο ακέραιο, θα υλοποιηθεί μόνο όταν ξεκινήσει η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων -το ύψος και τον τρόπο διάθεσης των οποίων μένουν να αποσαφηνιστούν.

Σκυλακάκης: Πετύχαμε την ανάπτυξη και τη μείωση φόρων – tomanifesto.gr

Θόδωρος Σκυλακάκης: όποιος έχει ζημιά, δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα

«Θα μπορέσουμε με βεβαιότητα να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων και εισφορών την τριετία 2021-2023, καθώς θα αρχίσει η απορρόφηση και των ευρωπαϊκών χρημάτων. Ωστόσο για το 2021 έχουμε πρόβλημα, καθώς θα έχουμε την επίπτωση από την ύφεση και τη μείωση των εσόδων του 2020» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε :

  • «Σίγουρα θα κάνουμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αλλά το τι άλλες δυνατότητες θα υπάρχουν σε έναν δύσκολο και αβέβαιο προϋπολογισμό, καθώς δεν έχουμε εκτιμήσεις με μεγάλη ακρίβεια για το ύψος της ύφεσης, δεν μπορώ να πω ακόμη».

Όσον αφορά στην ύφεση εκτίμησε ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ δεν πρόκειται για ξεπεράσει το 10% για φέτος, τοποθετώντας την στο χώρο μεταξύ 5% και 8%.

  • Για το 2021, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη ανάλογη του 2019. «Ίσως και λίγο παραπάνω», είπε.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε και τη μείωση της προκαταβολής φόρου, προκειμένου να μην υπάρχουν επιστροφές φόρων το 2021.

Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι όποιος έχει ζημιά, δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα.

«Θα είναι εφικτό ακόμη και να μην απαιτηθεί προκαταβολή φόρου από επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες» γνωστοποίησε.

Πηγή: politisonline.com