Μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας «Δημοκρατία», υπέβαλαν οι δικηγόροι του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πρωτοσέλιδό της, την περασμένη Παρασκευή, στο οποίο η εφημερίδα… «σιχτίριζε» τον Τούρκο πρόεδρο, για το μπαράζ προκλήσεων και επιθετικών ενεργειών εναντίον της Ελλάδας, κατά το πρόσφατο διάστημα.

Η μήνυση αφορά το πρωτοσέλιδο προηγούμενων ημερών με τίτλο «Σιχτίρ κ. Ερντογάν», το οποίο χαρακτηρίζουν «ποταπό».

Μήνυση Ερντογάν στην εφημερίδα «Δημοκρατία» για υβριστικό πρωτοσέλιδο

Την είδηση μετέδωσε του κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, κάνοντας λόγο για «προσβλητικό» πρωτοσέλιδο για τον κ. Ερντογάν.  Για την ιστορία η εν λόγω έκφραση, που συνηθίζεται και στην ελληνική καθομιλουμένη, έχει ελληνική ρίζα, καθώς προέρχεται από την φράση «σε οικτίρω», δηλαδή «σε λυπάμαι», που συνήθιζαν και οι αρχαίοι Έλληνες στις διαφωνίες τους.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας καταδίκασε με σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Tύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένες στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση αποχής από ύβρεις έναντι της προσωπικότητος οιουδήποτε ατόμου, κατά μείζονα λόγο ξένων ηγετών. Η χρήση υβριστικών εκφράσεων απάδει προς τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: politisonline.com