Με ένα άλμα 5 δολαρίων υποδέχθηκε η αγορά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να «κόψει» κι άλλο την παραγωγή του πετρελαίου, του λεγόμενου «μαύρου χρυσού». 

Μετά από μια ακόμα συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, που είχε στο επίκεντρό της το πώς θα κρατηθούν οι τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα, οι Σαουδάραβες ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν την παραγωγή τους κατά επιπλέον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ρίχνοντας την έτσι στα 9 εκ. βαρέλια/ημέρα από τον επόμενο μήνα. Όπως επισημαίνει η Trading Economics, πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, πρίγκιπα Αμπτουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί η αγορά, έστειλε το «μαύρο» χρυσό ως τα όρια των 80 δολαρίων, όπου και είναι η τιμή- αναφοράς της Tradings Economics για το επόμενο 12μηνο.

Απίθανη η πτώση της τιμής των καυσίμων μετά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές απομακρύνουν το ενδεχόμενο μείωσης της λιανικής τιμής των καυσίμων. Αυτήν τη στιγμή, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά διαμορφώνεται στα 1,866 ευρώ ανά λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,558 ευρώ.

Πέρσι, τέτοια εποχή, με το Brent να «παίζει» γύρω στα 120 δολάρια και την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου να έχει καταρρεύσει, η μέση τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης ήταν στα 2,349 ευρώ και 1,925 ευρώ αντιστοίχως.

Πηγή: politisonline.com