Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του εμβληματικού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ξεκίνησε αυτές τις μέρες η κοπή των υπέρ αιωνόβιων βελανιδιών για τη κατασκευή των δοκαριών στήριξης της νέας οροφής. Κι αυτό γιατί έπρεπε να εντοπιστούν πραγματικά ψηλά δέντρα, καθώς απαιτείται ένα δέντρο ανά δοκάρι, για την ανακατασκευή της πανέμορφης οροφής του μυθιστορηματικού κτίσματος.

Να γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Η βελανιδιά που κόβεται τώρα φέρει πλακέτα με τον αριθμό 1. Ο ξυλοκόπος Ουγκέ Μπουτιέ κάνει λόγο για ιστορική στιγμή: «Είναι η πρώτη βελανιδιά που κόβεται για την αποκατάσταση της οροφής της Notre Dame. Πρέπει να προετοιμάσω κατάλληλα το δέντρο έτσι ώστε να μην υπάρξουν ρωγμές από την πτώση του κορμού. Είναι τιμή για μένα να κόψω ένα δέντρο για τον θρυλικό Καθεδρικό Ναό του Παρισιού. Μια φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Η πρώτη βελανιδιά 220 ετών που κόπηκε για την αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων -Πώς επέλεξαν τα 8 δέντρα | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Το έδαφος σείεται σε απόσταση 100 μέτρων όταν ο μεγάλος κορμός πέφτει στο έδαφος. Ο τεχνικός Άντονι Ζανό μετρά το πεσμένο δέντρο: «Ο κορμός έχει διάμετρο 105 πόντους. Το ύψος χωρίς τα κλαδιά φθάνει τα 20 μέτρα. Επιλέξαμε αυτή τη βελανιδιά επειδή είναι συμμετρική και κυλινδρική. Η ηλικία της είναι περίπου 220 ετών. Επέζησε πολλά καυτά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες. Τα δέντρα αυτά αντέχουν πολύ περισσότερα από εμάς τους ανθρώπους», σχολιάζει συγκινημένος.

https://newsdot.gr/wp-content/uploads/2021/03/mia-yper-aionovia-velanidia-gia-kathe-dokari-tis-notre-dame-pos-epelexan-ta-8-dentra-eikones.webp

Ένα δέντρο για ένα δοκάρι – Πώς επέλεξαν τα οκτώ υπέρ αιωνόβια δέντρα

Με τη βοήθεια drones και τρισδιάστατων προσομοιώσεων επιλέχθηκαν, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οκτώ βελανιδιές από το δάσος του Μπερσέ. Ο κορμός θα παραμείνει στη σκιά μέχρι το καλοκαίρι και στη συνέχεια θα αποθηκευτεί μέχρι η υγρασία να περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 30%.

Γαλλία: Κόβουν αιωνόβιες βελανιδιές για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Στις αρχές του 2023 οι ξυλουργοί θα λάβουν τα ξύλα για την επεξεργασία, λέει ο Ομερίκ Αλμπέρ από την δασική υπηρεσία: «Το δέντρο είναι απολύτως υγιές. Με τη ποιότητα αυτή το κυβικό κοστίζει 1.000 ευρώ.

Παναγία των Παρισίων: Σε αναζήτηση αιωνόβιων βελανιδιών για την ανοικοδόμησή της – dasarxeio.com

Επιπλέον αυτός ο κορμός είναι ακριβώς ό,τι χρειάζονται οι αρχιτέκτονες για την αποκατάσταση της οροφής του ναού. Από το ξύλο θα κατασκευαστεί ένα δοκάρι 40 επί 36 εκατοστά μήκους 17 μέτρων. Η βελανιδιά αυτή επιλέχθηκε γιατί διαθέτει τη μορφή τόξου για να ταιριάζει γάντι στην οροφή: Γνωρίζουμε ήδη από τώρα σε ποιο σημείο θα τοποθετηθεί, επισημαίνει.Πηγή: politisonline.com