Ώρες αγωνίας για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν το περασμένο Σάββατο (13/4) στο έδαφός του.

Ωστόσο, το πολεμικό συμβούλιο δεν έλαβε αποφάσεις για το «πότε», το οποίο παραμένει ανοιχτό σε όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με διαρροές, οι προτάσεις για πλήγμα σε ευαίσθητους στόχους του Ιράν απορρίφθηκαν.

Υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το αν θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποδοχή του σχεδίου από τους συμμάχους και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

Στο πολεμικό συμβούλιο της Κυριακής, αποφασίστηκε να υπάρξει αντίδραση χωρίς όμως να καταλήξουν στο «πώς» και στο «πότε».

Ο ισραηλινός στρατός θα αντεπιτεθεί στο Ιράν, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα, δήλωσαν πηγές στην «Jerusalem Post».

Η απόφαση ενδέχεται να αλλάξει καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμη μεταβλητό και λόγω όλων των απαραίτητων πολύπλοκων προετοιμασιών.

Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να αντεπιτεθεί, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι εξακολουθεί να επιδιώκει να περιορίσει την επίθεση για να αποφύγει έναν περιφερειακό πόλεμο.

Ο αρχηγός του στρατού, Herzi Halevi, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην αντιαεροπορική συστοιχία Arrow, του Τάγματος 136, άφησε να εννοηθεί ότι ο χρόνος της επίθεσης δεν είναι πολύ άμεσος.

ΗΠΑ: Το Ισραήλ σχεδιάζει «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στα χτυπήματα του Ιράν θα είναι περιορισμένης έκτασης, σύμφωνα με πηγές του CNN.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι φαίνεται πως το Ισραήλ εξετάζει ένα «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν.

Μία άλλη πηγή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι τα σχέδια.

«Θα ελπίζαμε ότι θα μας έδιναν κάποια προειδοποίηση, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, στρατιωτικό και διπλωματικό, σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Οι ΗΠΑ «είναι πεπεισμένες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση» εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει, είπε αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «οποιαδήποτε πρόσθετη κίνηση τώρα ανοίγει μια σειρά από άλλες πιθανότητες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά τρομακτικές».

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει και από τις δυο πλευρές να ρίξουν τους τόνους καθώς η εύθραυστη ισορροπία που επικρατεί στην περιοχή μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί και να οδηγηθούμε σε σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

Το Ισραήλ ωστόσο δεν έχει ενημερώσει επίσημα τις ΗΠΑ για το οποιοδήποτε χτύπημα στο Ιράν ενώ και το πολεμικό συμβούλιο έχει αποφασίσει πως θα γίνει επίθεση αλλά δεν έχει καταλήξει στο πως και στο πότε θα συμβεί αυτό.

Ποιους στόχους θα έχουν οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επιλογές για το Ισραήλ κυμαίνονται από το να προχωρήσουν σε επιθέσεις χτυπώντας τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, χτυπώντας εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή βαλλιστικών πυραύλων που εμπλέκονται άμεσα στο χτύπημα του Ιράν, μέχρι πιο περιορισμένες επιλογές -δολοφονώντας συγκεκριμένα άτομα ή τιμωρώντας αξιωματούχους μαζί με τους συνεργάτες τους-, ή ένα μείγμα κάποιων από τα παραπάνω με μια μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα μηνύματα έδειξαν ότι η Πολεμική Αεροπορία θα εμπλακεί. Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε την Τρίτη: «Οι Ιρανοί απέτυχαν στην επίθεσή τους και θα αποτύχουν να αποτρέψουν το Ισραήλ. Οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής είναι ορθάνοιχτοι για την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Κάθε εχθρός που μας κυνηγάει θα χτυπηθεί όπου κι αν βρίσκεται».

Ιράν: «Η απάντησή μας στο Ισραήλ θα είναι οδυνηρή»

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει πως αν το Ισραήλ επιχειρήσει το παραμικρό, η απάντησή του θα είναι «σοβαρή» και «οδυνηρή».

Ο πρόεδρος του Ιράν Eμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε πως στο Τελ Αβίβ θα πρέπει να περιμένουν σφοδρή απάντηση στην παραμικρή κίνηση που θα είναι εις βάρος των συμφερόντων της Τεχεράνης.

Πηγή: politisonline.com