Σε πλήρη ισχύ θα βρίσκεται η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και κατά τη διάρκεια των  Χριστουγέννων, υπό τον φόβο της διασποράς του κορωνοϊού και της επιβάρυνσης του ΕΣΥ.

Οι αρμόδιοι καθιστούν σαφές ότι το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων με περιοριστικά μέτρα αλλά και η εφαρμογή της μεθόδου «click away» για αγορές από ορισμένα καταστήματα, δεν σημαίνει απόλυτη χαλάρωση του καθολικού lockdown.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών δεν θα επιτραπούν και όσοι είχαν προετοιμαστεί να επισκεφθούν τα εξοχικά τους ή κάποιο κατάλυμα, θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα τα πλάνα τους.

Οι εξαιρέσεις από τη γενική απαγόρευση

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες θα επιτραπούν, κατ’ εξαίρεση, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει κάποια ευελιξία για επανένωση οικογενειών.

Για παράδειγμα για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό, απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπουδάζουν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους.

Κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι η μετακίνηση θα αφορά μόνο την κατεύθυνση προς την μόνιμη κατοικία και θα είναι άπαξ.

Εξήγησε παράλληλα ότι θα μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους εκείνοι που εργάζονται μόνιμα σε άλλους νόμους, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές εντός και εκτός συνόρων.

Πηγή: politisonline.com