Μετά από 2,5 μήνες επιστρέφουν στα σχολεία και οι μαθητές των γυμνασίων σε όλη τη χώρα, καθώς και εκείνοι των λυκείων, μόνον όμως εφόσον διαμένουν στις περιοχές που δεν έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες».

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφουν σήμερα στα θρανία με μέτρα φυσικά εξαιτίας της πανδημίας, σε ένα άνοιγμα που την περασμένη εβδομάδα προβλημάτισε ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς αρκετοί είχαν την άποψη πως το άνοιγμα αυτό εμπεριέχει ρίσκο.

Ποια σχολεία λειτουργούν με δια ζώσης μαθήματα

Έτσι, μετά τα δημοτικά, τα σχολεία ειδικής αγωγής και τα νηπιαγωγεία, τα δια ζώσης μαθήματα ξεκινούν σήμερα σε όλη τη χώρα και στα γυμνάσια.

Οι μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου θα πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο, ανεξαρτήτως το αν η περιοχή που διαμένουν είναι σε «κόκκινη» ή «πορτοκαλί» ζώνη επικινδυνότητας.

Τι ισχύει με τα λύκεια – Πού θα γίνονται μαθήματα με τηλεκπαίδευση

Όσον αφορά στα λύκεια, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τα λύκεια θα λειτουργήσουν με μαθήματα δια ζώσης στα σχολεία μόνο στις περιοχές που ΔΕΝ έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες». Στις «κόκκινες» περιοχές τα μαθήματα στα λύκεια θα συνεχίσουν να γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Ποιες περιοχές είναι στην «κόκκινη» ζώνη

Οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στην «κόκκινη» ζώνη (επιπέδου Β) είναι οι εξής:

Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο Δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Πώς επέστρεψαν στα σχολεία οι μαθητές της 2βάθμιας – Τα ισχύοντα μέτρα

Εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να τηρήσουν τα γνωστά -πλέον- μέτρα πρόληψης: υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρήση αντισηπτικών και τακτικοί αερισμοί των χώρων.

Παράλληλα, τα διαλείμματα θα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων.

Τέλος, οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

Τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στα σχολεία θα συνεχιστούν και το προσεχές διάστημα. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr).

Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.

Γώγος: Αν επιδεινωθεί η κατάσταση τα σχολεία θα ξανακλείσουν

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως το άνοιγμα στα σχολεία γίνεται σε μία χρονική στιγμή που οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καθώς η πανδημία παρουσιάζει ξανά αυξητικές τάσεις, ιδίως στην Αττική.

Γι’ αυτό και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά, αν κριθεί αναγκαίο.

«Τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο. Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορωνοϊό» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος, ενώ και ο καθηγητής Ν. Σύψας εξέφρασε την ίδια αγωνία.

«Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια», ξεκαθάρισε μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Πηγή: politisonline.com