Τη χρήση διαφορετικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε εμβολιασμούς των δύο δόσεων εξετάζει μία νέα μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, που επεκτείνεται, ώστε να συμπεριλάβει δόσεις εμβολίων της Moderna και της Novavax, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Η δοκιμή, γνωστή ως «μελέτη Com-Cov» (Com-Cov study), ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, προκειμένου να εξεταστεί αν η λήψη της πρώτης δόσης ενός τύπου εμβολίου κατά του κορωνοϊού και μιας δεύτερης δόσης ενός άλλου εμβολίου προκαλεί αντίδραση ανοσίας τόσο καλή, όσο και η ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από τη χρήση δύο δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Σκοπός της νέας αυτής έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν τα πολλαπλά εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία και από κοινού.

Μια ιδέα του καθηγητή Σνέιπ

Η ιδέα, σύμφωνα με τον Μάθιου Σνέιπ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος διευθύνει τη δοκιμή, «είναι να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια κατά του κορωνοϊού που είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία». Η Βρετανία, αλλά και άλλες αρκετές χώρες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer κατά του κορωνοϊού στις εθνικές εμβολιαστικές εκστρατείες κατά της πανδημίας που προκαλεί ο ιός.

Αλλά οι αναφορές για την πρόκληση πολύ σπάνιων θρόμβων στο αίμα έχουν προτρέψει μερικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γαλλίας και της Γερμανίας, να ανακοινώσουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται σε ειδικές ηλικιακές ομάδες ή ότι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα διαφορετικό εμβόλιο.

Σε μία ενημέρωση για την επέκταση της μελέτης προκειμένου να συμπεριλάβει τα εμβόλια της Moderna και της Novavax κατά του κορωνοϊού, o Σνέιπ, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στην Οξφόρδη με ειδικότητα στους εμβολιασμούς, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να στρατολογήσει ενήλικες άνω των 50 ετών που έχουν λάβει την πρώτη και «κύρια» εμβολιαστική δόση πριν από 8 ως 12 εβδομάδες.

Πώς θα γίνει η χορήγηση των συγκεκριμένων αναμεμειγμένων εμβολίων;

Οι εθελοντές αυτοί, που θα έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca ή της Pfizer θα λαμβάνουν τυχαία είτε το ίδιο εμβόλιο είτε το εμβόλιο της Moderna ή της Novavax για τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους. Τα έξι νέα σκέλη της δοκιμής θα περιλάβουν το καθένα 175 ανθρώπους, προσθέτοντας συνολικά άλλους 1.050 εθελοντές, σύμφωνα με τον Σνέιπ.

«Αν μπορούμε να δείξουμε ότι αυτά τα μικτά προγράμματα προκαλούν μία καλή αντίδραση ανοσίας, η οποία είναι τόσο καλή όσο η καθορισμένη διαδικασία (του εμβολιασμού με δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου) και χωρίς μία σημαντική αύξηση των αντιδράσεων στο εμβόλιο, αυτό ενδέχεται να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να ολοκληρώσουν την απόκτηση ανοσίας κατά του κορωνοϊού πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο Σνέιπ.

«Αυτό θα δημιουργήσει επίσης μία ανθεκτικότητα του συστήματος στην περίπτωση που υπάρξει έλλειψη της διαθεσιμότητας κάποιου από τα εμβόλια», προσέθεσε ο ίδιος. Τα αποτελέσματα από την αρχική μικτή δοκιμή με τη χρήση μόνο των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer αναμένονται μέσα στον Απρίλιο ή τον Μάιο, ενώ τα αποτελέσματα μιας δεύτερης φάσης θα είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο.

Πηγή: politisonline.com