Όλα δείχνουν ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν από Δευτέρα καθώς «κέρδισαν», οι κανόνες ωστόσο, θα είναι πιο αυστηροί από ποτέ, το ίδιο και οι έλεγχοι.

Η μεγάλη επιστροφή με το μερικό άνοιγμα της αγοράς την Δευτέρα, 18.01.2021 και μάλιστα εν μέσω των χειμερινών εκπτώσεων, θα γίνεται μόνο με ραντεβού για τους καταναλωτές, ενώ το άνοιγμα θα αφορά μόνο στις επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων.

Οι καταναλωτές από τώρα ζητούν να κλείσουν ραντεβού στα καταστήματα για την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας τους, με τους εμπόρους από την πλευρά τους να ελπίζουν πως οι πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις τους, θα αντέξουν.

Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των καταστημάτων αναμένεται να δώσει την Παρασκευή, 15,01.2021, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς ο τρόπος που τοποθετήθηκαν με το… καλημέρα οι επιστήμονες στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών δίνει ελπίδες στους εμπόρους.

«Καλημέρα σας και καλή χρονιά να έχετε όλοι. Με το καλό να ανοίξουν τα μαγαζιά σας» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Κάποιοι από τους επιστήμονες πιστεύουν ότι το λιανεμπόριο έπρεπε να προηγηθεί των σχολείων. Και στο μπρα ντε φερ της Παρασκευής ανάμεσα στην αγορά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, φαίνεται πως προβάδισμα έχει η πρώτη.

Την ίδια πρόθεση έχει και η κυβέρνηση, κάτι που έκανε σαφές ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, ενώ για τους εμπόρους τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία, καθώς την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, παραδοσιακά, το λιανικό εμπόριο καταγράφει τζίρο που κυμαίνεται από 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πώς θα ψωνίσουμε στα καταστήματα – Και τα κομμωτήρια στο τραπέζι

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το click inside θα έχει νέους κανόνες. Ένας από αυτούς είναι ότι θα ψωνίζουμε μόνο στα καταστήματα της περιοχής που μένουμε. Επίσης θα μπει στη ζωή μας το αυστηρό τρίωρο για την λειτουργία της αγοράς.

Θα υπάρχουν αυστηρότατοι έλεγχοι ακόμα και για την τήρηση του ωραρίου. Το μαγαζί θα πρέπει να μας έχει στείλει μήνυμα, όπου θα επιβεβαιώνει το ραντεβού και αυτό το μήνυμα σε περίπτωση ελέγχου, πρέπει να επιδεικνύεται, όπως και το SMS βεβαίωσης μετακίνησης, με τον σχετικό κωδικό, από το 13033, ή το σχετικό έγγραφο μετακίνησης.

Στα καταστήματα, μόνο με ραντεβού, για τρεις ώρες και στην περιοχή μας

Το λιανεμπόριο ετοιμάζεται για το άνοιγμα της Δευτέρας, με ραντεβού σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων. Οι καταναλωτές ήδη ζητούν να κλείσουν ραντεβού από την πρώτη μέρα λειτουργίας και οι έμποροι ελπίζουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές θα κλείνουν ραντεβού, θα λαμβάνουν την επιβεβαίωση με sms και θα μπορούν να μεταβούν μόνο στη γειτονιά τους για ψώνια. Τα καταστήματα θα μένουν ανοικτά αυστηρά για τρεις ώρες καθημερινά.

Πότε οι αποφάσεις για τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Όσον αφορά στα σχολεία, το ζήτημα, μετατίθεται για μια επόμενη συζήτηση και προς το παρόν το θέμα «παγώνει», καθώς οι ειδικοί εκτιμούν, πως η επανεκκίνηση  πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Έτσι η συζήτηση για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων, θα γίνει την επόμενη Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, καθώς δεν γινόταν να ανοίξουν και σχολεία και λιανεμπόριο. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων από όση θα άντεχε το ΕΣΥ και γι’ αυτό τον λόγο προκρίθηκε η οικονομία.

Τι θα γίνει με τα κομμωτήρια

Τα κομμωτήρια θα βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης, όμως δεν θα ανοίξουν μαζί με τα καταστήματα, καθώς οι ειδικοί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση, να πάμε σε μαζικό άνοιγμα.

Πηγή: politisonline.com