Με μόλις 49 λέξεις απαντά ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος στο νέο κείμενο του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, καθώς βρίσκετια σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος και συναρπαστικός διάλογος με θέμα τον Θεό, τον Άνθρωπο και τον ρόλο της Ορθοδοξίας.

Αφορμή γι’αυτόν τον διάλογο, που παίρνει την τροπή μιας στοχαστικής διένεξης, υπήρξε το δοκίμιο του Δ. Δημητριάδη με τίτλο «Η δειλία ενός στοχαστή», ιδιαίτερα αιχμηρό για τον Στέλιο Ράμφο. Εκείνος του απάντησε με μια συνέντευξη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και ακολούθησε η ανταπάντηση ανταπάντηση του Δ. Δημητριάδη.

Στο πρώτο δοκίμιό του ο Δημήτρης Δημητριάδης σχολίαζε το βιβλίο του Στέλιου Ράμφου, «Διακόσια χρόνια γέννα 1821-2021», καθώς και πρόσφατες δηλώσεις του, και εξηγούσε γιατί, κατά τη γνώμη του, ο στοχαστής αυτοαναιρείται και καθίσταται πνευματικά δειλός στο θέμα της Εκκλησίας. «Αυτός ο στοχαστής ωστόσο [ο Ράμφος] υπονομεύει και διαψεύδει ο ίδιος τον εαυτό του, αυτοαναιρείται και μάλιστα με τρόπο που κατά την γνώμη μου τον υποτιμά γιατί τον καθιστά πνευματικά δειλό. Δεν θέλει – ή μήπως θέλει – και δεν μπορεί – ή μήπως μπορεί – να έρθει σε αντιπαράσταση με το εκκλησιαστικό κατεστημένο, τούς εκπροσώπους του και τούς οπαδούς του, να θέσει, εν ολίγοις, εαυτόν εκτός Εκκλησίας», έγραψε.

Ο Στέλιος Ράμφος απάντησε αμέσως, με συνέντευξη του στην Κατερίνα Ι. Ανέστη, λέγοντας σκωπτικά για τον Δ. Δημητριάδη: «Μιλάει ως χριστιανός, ενώ θέλει να γκρεμίσει όλες τις εκκλησίες». Το βήμα που μου ζητάει να κάνω ο Δημητριάδης, ανέφερε, «είναι να αποκηρύξω την Εκκλησία». «Κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να πω «κλείστε τις εκκλησίες». Εγώ πιστεύω ότι τα θρησκευτικά σύμβολα παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή του ανθρώπου» κατέληγε ο Στέλιος Ράμφος.

Ο Δ. Δημητριάδης ανταπάντησε στην «ύπουλη παρανόηση και ιδιοτελή παρανάγνωση» του Στέλιου Ράμφου, όπως γράφει, με ένα νέο, εκτενές κείμενο, στο οποίο αντικρούει ξανά τα επιχειρήματά του. «Η πνευματική διάσταση τού ανθρώπου είναι απόλυτα προσδεδεμένη στην θνητότητά του, στην σεξουαλικότητά του και στην ιστορικότητά του. Μόνο το αμιγώς γήινο εμπεριέχει την αληθινή πνευματικότητα… Η πνευματικότητα τού χριστιανισμού είναι πρόληψη, εμμονή, καθήλωση, τυφλότητα, εξαπάτηση», γράφει χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του Στέλιου Ράμφου

Ο Στέλιος Ράμφος απαντά σήμερα, με μόλις 49 λέξεις:

«Από την ανταπάντηση του Δημήτρη Δημητριάδη, κρατώ ότι το θέμα είναι και για αυτόν η πνευματική διάσταση του ανθρώπου. Η αποτίμηση των διαφόρων εκδοχών της διαστάσεως αυτής ήταν, είναι και θα είναι διακύβευμα ευαισθησίας και σκέψεως όσον κατανοούν ότι το νόημα των πραγμάτων ξεπερνά πάντα τα ίδια τα πράγματα.»

Πηγή: politisonline.com