Η πανδημία του νέου κορωνοϊού, μπορεί να οδήγησε στην ακύρωση των παρελάσεων για τις εθνικές επετείους, η φετινή της 25ης Μαρτίου ωστόσο που σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δεν μπορεί παρά να γίνει, καθώς η συγκυρία, είναι ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, σε μία χρονιά, που για την Ελλάδα αποτελεί ορόσημο.

Υπό σκέψη πάντως είναι η παρέλαση να μην γίνει στο Σύνταγμα, αλλά στο Τατόι, στο πλαίσιο πάντα των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, κάτι που δεν έχει ωστόσο ακόμα αποσαφηνισθεί.

Καλεσμένοι Πούτιν, Μακρόν και πρίγκιπας Κάρολος

Η στρατιωτική παρέλαση θα γίνει στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η iefimerida.gr προσκλήσεις  έχουν αποσταλεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρίγκιπα Κάρολο, διάδοχο του Βρετανικού θρόνου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προνοήσει προσκαλώντας ήδη από τον Οκτώβριο τους Πούτιν, Μακρόν και πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2021.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το είχε αποκαλύψει στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 26 Οκτωβρίου, ενώ είχε στείλει επιστολή στους ηγέτες-εκπροσώπους των τριών δυνάμεων που είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.

Μία νέα συμμαχία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει τότε ότι η Ελλάδα είναι μεν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό «δεν μας εμποδίζει να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία».

«Άλλωστε, το 2021 είναι ”Έτος Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας” και η διπλή αυτή γιορτή θα μας προσφέρει μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις στιγμές που συμπορευτήκαμε στο παρελθόν. Αλλά να οικοδομήσουμε και αυτές που θα μας συνοδεύουν στο μέλλον», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε επισημάνει ότι «εμείς εκτιμούμε πάρα πολύ τις σχέσεις μας, που έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία, στο βάθος των αιώνων, και βεβαίως τη σύνδεση που έχουν οι χώρες μας στο ιστορικό και πνευματικό επίπεδο».

Η συμβολική ανάρτηση, από το ΥΠΕΞ της Ρωσίας

Πράγματι, το 1827, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, ο αγγλικός, ο γαλλικός και ο ρωσικός στόλος κατανίκησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η απόσυρση των οθωμανικών δυνάμεων από την κεντρική και νότια Ελλάδα και να εξασφαλιστεί η ελληνική ανεξαρτησία.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 21 Οκτωβρίου 2020, με μια επετειακή ανάρτηση, η οποία πιθανόν να «κρύβει» μηνύματα και προς τη σημερινή ηγεσία της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέλεξε να τιμήσει την 193η επέτειο από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, με μια ανάρτηση:

Πρόκειται σαφώς για μία πρωτοβουλία να προσκληθούν οι τρεις χώρες, με αφορμή την επέτειο 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία, αν ευοδωθεί, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα: Αφενός, για τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τις τρεις χώρες που την εποχή της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό αποτελούσαν τις «προστάτιδες δυνάμεις» (άλλωστε υπήρχαν και αντίστοιχα κόμματα στην Ελλάδα, το «ρωσικό», το «γαλλικό» και το «αγγλικό» εκείνη την περίοδο). Αφετέρου, στην Τουρκία, που όσο προκαλεί τόσο περισσότερο απομονώνεται διεθνώς.

Πηγή: politisonline.com