Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση κατά την οποία προβλέπεται οι φορολογούμενοι είτε να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είτε να καταβάλουν τις πρώτες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου), μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση.

Είναι περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που θα καταβάλουν και φέτος ΕΝΦΙΑ, ένα ποσόν που συνολικά υπολογίζεται στο επίπεδο των 2,5 δισεκατομμύρια  ευρώ.

Τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αναρτώνται από τις 25 Σεπτεμβρίου, αργά το απόγευμα, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα εκκαθάρισης του φόρου που οφείλονται στην πρόσφατη ρύθμιση, με την οποία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των μικρών ακριτικών νησιών.

Η εξόφληση σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021

Εξοφλείται φέτος σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση. Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρσι. Περισσότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα ή όσοι προχώρησαν στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων.

Για άλλη μια χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ενώ στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μετράνε απώλειες στα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής κατά 40% ή της προαιρετικής τουλάχιστον 30% μείωσής τους, καθώς μέρος της ζημιάς που έχουν υποστεί συμψηφίζεται με τον φόρο ακινήτων.

Επίσης όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει, καθώς το ποσό της επιστροφής φόρου συμψηφίζεται με τον φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

Υπενθυμίζεται, ότι ο ΕΝΦΙΑ καταργείται για περίπου 10.000 φορολογουμένους που έχουν την κύρια κατοικία τους σε κάποιο από τα 28 ακριτικά νησιά που ο πληθυσμός τους δεν υπερβαίνει τους 1.200 κατοίκους, ενώ σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, πολυτέκνους, τρίτεκνους, άτομα με αναπηρία είτε θα πληρώσουν τον μισό ΕΝΦΙΑ είτε δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο.

Πηγή: politisonline.com