Με όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει φέτος Με δημοσιονομικό έλλειμμα-ρεκόρ, που θα πλησιάσει στα 14 πιθανότατα και στα 15 δισ. ευρώ, όμοιο δηλαδή με αυτό που έπιασε η χώρα το 2009, θα κλείσει σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις φέτος ο προϋπολογισμός.

Το δε πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από το 4% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, σημαντική υστέρηση στα έσοδα, αλλά και νέα υπέρβαση των δαπανών λόγω της παράτασης των μέτρων στήριξης της οικονομίας εμφανίζει ο Προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Ιουλίου.

Τον Ιούλιο συνεχίστηκε η πτωτική πορεία των τουριστικών εισπράξεων (υπολογίζεται στο 75% – 80%) ενώ αναμένεται ισχυρή η επίπτωση από την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και οι περισσότερες δόσεις εξόφλησης του φόρου, που θα ισχύσουν φέτος.

Τρίτο στοιχείο που επιδεινώνει την κατάσταση στα κρατικά ταμεία είναι η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης που επηρεάζει αντίστοιχα τις εισπράξεις από ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόκλιση από τον στόχο εισπράξεων του ΦΠΑ ξεπέρασε το 1,5 δις ευρώ τον Ιούλιο.

Από τα πιο αναλυτικά στοιχεία του 1ο εξάμηνου προκύπτει πως όλες οι πηγές εσόδων από τον ΦΠΑ (εμπόριο, πετρελαιοειδή, καπνικά, λοιπά προϊόντα κ.ά.) έχουν σχεδόν «βουλιάξει», με την απόκλιση από τους στόχους των εσόδων (στο 1ο εξάμηνο του έτους) να αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ.

Πηγή: politisonline.com