Μια έκρηξη ακούστηκε σήμερα το πρωί στο Κίεβο, ανέφερε ανταποκριτής του Ρόιτερς, ενώ οι αρχές ανέφεραν νέα ρωσική πυραυλική επίθεση. Υπάρχουν αναφορές για μαζικά ρωσικά πλήγματα σε πλήθος περιοχών της Ουκρανίας.

Ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρεστόβιτς έγραψε στο Facebook πως περισσότεροι από 100 πύραυλοι έρχονται κατά κύματα και σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονται σε όλη τη χώρα.

«Μείνετε ήρεμοι! Μείνετε στα καταφύγια!»

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου ανήρτησε στο Telegram το εξής: «Κίεβο! Η αεράμυνα λειτουργεί! Μείνετε ήρεμοι! Μείνετε στα καταφύγια, μέχρι να σταματήσει ο συναγερμός!».

Εκρήξεις και σε Ζίτομιρ, Οδησσό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, που παραπέμπει σε απεσταλμένο του Ρόιτερς και σε τοπικά μέσα, εκρήξεις ακούστηκαν πέρα από την ουκρανική πρωτεύουσα, στη Ζίτομιρ και την Οδησσό. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέες διακοπές ρεύματος στις περιοχές της Οδησσού και του Ντνιπροπετρόφσκ.

Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν Χάρκοβο και Λβιβ

Δήμαρχοι στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, την πρωτεύουσα Κίεβο και τη δυτική πόλη Λβιβ ανέφεραν σήμερα πως ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τις πόλεις τους και προκάλεσαν σειρά εκρήξεων.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιχόρ Τερέχοφ δήλωσε πως αξιωματούχοι αποσαφηνίζουν τι έχει χτυπηθεί και αν υπάρχουν θύματα, ενώ ο δήμαρχος του Κιέβου Βολοντίμιρ Κλίτσκο προειδοποίησε για ενδεχόμενες διακοπές της ηλεκτροδότησης και ζήτησε από τους κατοίκους να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους.

«Δύο κατοικίες στην περιφέρεια Νταρνίτσκι υπέστησαν ζημιές από θραύσματα πυραύλων που καταρρίφθηκαν», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου μέσω της εφαρμογής Telegram.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια επιχείρηση και μια παιδική χαρά υπέστησαν επίσης ζημιές και η κατάσταση των θυμάτων «αποσαφηνίζεται».

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο Guardian, δημοσιογράφοι επί του πεδίου, όπως ο Μάικλ Χόροβιτς, αναφέρει πως «drone (πιθανόν ιρανικά Shaheds) εκτοξεύτηκαν από το Βορρά (τη Λευκορωσία), σύμφωνα με ουκρανικές αναφορές και αξιωματούχους».

Πλήθος έχει καταφύγει στο μετρό του Κιέβου για να προστατευτεί από το νέο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων/ Twitter

90% της πόλης του Λβιβ είναι χωρίς ρεύμα

Ο δήμαρχος του Λβιβ Αντρίι Σαντόβιι ανέφερε πως 90% της πόλης είναι χωρίς ηλεκτροδότηση και τα ηλεκτροκίνητα μέσα συγκοινωνίας δεν λειτουργούν.

«Μπορεί να υπάρξουν διακοπές στην υδροδότηση», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στην Telegram.

Η Ουκρανία ανέφερε σήμερα το πρωί νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα καθώς εκρήξεις ακούστηκαν σε πόλεις, για τις οποίες οι αρχές είπαν πως οφείλονται στην κατάρριψη εισερχόμενων πυραύλων από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Μαζικά» πλήγματα καταγγέλλει η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας

Εξάλλου η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κατήγγειλε επίσης «μαζικά» ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σήμερα το πρωί σε πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων το Κίεβο.

«Ο εχθρός επιτίθεται στην Ουκρανία σε πολλά μέτωπα, με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύει από αεροπλάνα και πλοία», ανέφερε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε πως περισσότεροι από 120 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της Ουκρανίας.

«Περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από ‘ειρηνευτές’ για μια ‘ειρηνική διευθέτηση’», έγραψε στο Twitter, αναφερόμενος στις εκκλήσεις της Ρψωσίας για μια λύση στον πόλεμο που η Μόσχα ξεκίνησε με εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: politisonline.com