Τα ουκρανικά στρατεύματα την Κυριακή αντεπιτέθηκαν αναγκάζοντας τα ρωσικά σε υποχώρηση στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η Ρωσία κατά την οπισθοχώρηση της έπληξε υποδομές της Ουκρανίας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, με τις περιοχές Χάρκοβο και Ντόνετσκ να είναι μεταξύ εκείνων που υπέστησαν black out, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η αντεπίθεση του Κιέβου να ανακτήσει τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στο Χάρκοβο ανάγκασε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της για να αποτρέψει την περικύκλωσή τους, αφήνοντας πίσω σημαντικό αριθμό όπλων και πυρομαχικών σε μια βιαστική υποχώρηση καθώς ο πόλεμος συμπλήρωσε την 200ή του ημέρα.

Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε την στρατηγικής σημασίας πόλη Ιζιουμ στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση που έχει σπάσει τις ρωσικές γραμμές άμυνας, ανακοίνωσε ο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά το χθεσινό του διάγγελμα.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι έπληξε σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές.

«Πλήρης διακοπή ρεύματος στις περιοχές του Χάρκιβ και του Ντονέτσκ, μερική διακοπή στις περιοχές της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Σούμι», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους «Ρώσους τρομοκράτες».

«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και την θέρμανση».

Προηγουμένως , οι τοπικές ουκρανικές αρχές είχαν αναφέρει ρωσικούς βομβαρδισμούς στρατηγικών υποδομών που προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τεράστιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου το Κίεβο έχει εξαπολύσει αντεπίθεση διαλύοντας τις ρωσικές γραμμές και αναγκάζοντας σε οπισθοχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση πλήττουν περιοχές όπου κατοικούσαν εκατομμύρια άνθρωποι πριν από τον πόλεμο.

Τα… κέρδη της αντεπίθεσης

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στα βόρεια του Χαρκόβου, εκτός από τα νότια και τα ανατολικά, μία ημέρα αφότου τα αιφνιδιαστικά εδαφικά κέρδη τους ανάγκασαν τους Ρώσους να εγκαταλείψουν το κυριότερο προπύργιό τους στην περιοχή αυτήν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την προέλαση αυτή, θεωρώντας ότι είναι δυνητικά μια τομή τον πόλεμο και διαβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να φέρει περισσότερα εδαφικά κέρδη εάν το Κίεβο λάβει περισσότερο ισχυρό εξοπλισμό.

«Στην περιοχή του Χαρκόβου, αρχίσαμε να προωθούμαστε όχι μόνο προς τα νότια και τα ανατολικά αλλά επίσης και προς τα βόρεια. Απομένουν 50 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα (με τη Ρωσία)» διαβεβαίωσε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις αρχές του μήνα και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέχουν μόλις 50 χιλιόμετρα (περίπου 30 μίλια) από τα ρωσικά σύνορα.

Και αυτό το έχουν πετύχει… τρυπώντας τις φυλασσόμενες ρωσικές γραμμές ανατολικά του Χάρκοβο και κόβοντας τις ρωσικές γραμμές υλικοτεχνικής υποστήριξης, αναγκάζοντας την απόσυρση μεγάλων δυνάμεων Ρώσων στρατιωτών από πολλές τοποθεσίες, αλλά κυρίως το Ίζιουμ και το Κουπιάνσκ, τον μοναδικό σιδηροδρομικό κόμβο που τροφοδοτεί ολόκληρη την πρώτη γραμμή της Ρωσίας στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Ολεγκ Σινεχούμποφ, δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακτήσει τον έλεγχο περισσότερων από 40 οικισμών στην περιοχή.

Καθώς τα στρατεύματά τους υποχωρούν οι Ρώσοι επιτίθενται τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας βυθίζοντας εκατομμύρια στο σκοτάδι. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία έπληξε το Kharkiv TEC-5, το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιγκόρ Τερέκοφ, χαρακτήρισε τη διακοπή ρεύματος «εκδίκηση από τον Ρώσο επιτιθέμενο για τις επιτυχίες του στρατού μας στο μέτωπο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Χαρκόβου».

Ο Γιούρι Κοτσεβένκο, της 95ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο που φαινόταν να είναι στο κέντρο της πόλης του Ιζιούμ,  που θεωρήθηκε σημαντικός κόμβος διοίκησης και ανεφοδιασμού για το βόρειο μέτωπο της Ρωσίας.

«Τα πάντα γύρω έχουν καταστραφεί, αλλά θα αποκαταστήσουμε τα πάντα. Το Ίζιουμ ήταν, είναι και θα είναι Ουκρανικό», είπε ο Κοτσεβένκο, δείχνοντας την άδεια κεντρική πλατεία και τα κατεστραμμένα κτίρια.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν  την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Την ώρα που η προσοχή επικεντρώθηκε στην αντεπίθεση, ο χειριστής πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας είπε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, επανασυνδέθηκε στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, επιτρέποντας στους μηχανικούς να κλείσουν τον τελευταίο λειτουργικό αντιδραστήρα του για να τον προστατεύσουν εν μέσω των μαχών.

Το εργοστάσιο, ένας από τους 10 μεγαλύτερους σταθμούς ατομικής ενέργειας στον κόσμο, έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν ανταλλάξει ευθύνες για βομβαρδισμούς γύρω της.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ο πυρηνικός φύλακας των Ηνωμένων Εθνών που έχει δύο εμπειρογνώμονες στο χώρο, χαιρέτισε την αποκατάσταση της εξωτερικής ισχύος. Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στο εργοστάσιο, η οποία παραμένει σε κίνδυνο όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί».

Είπε ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από αυτό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και όπλων από το εργοστάσιο σύμφωνα με τις συστάσεις του ΔΟΑΕ.

Η θέση της Ρωσίας για την οπισθοχώρηση

Πηγή: politisonline.com