Αρνητικοί στο ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων εμφανίστηκαν μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ η Ελένη Γιαμαρέλλου καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, καθώς και ο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο των ανοιχτών μεταξύ νομών μετακινήσεων για το Πάσχα, ολοένα και απομακρύνεται και οι ειδικοί επισημαίνουν πως λίγη υπομονή ακόμα σημαίνει μεν πως και το φετινό Πάσχα θα εορτασθεί με περιορισμούς, αλλά πως αυτό είναι με έναν τρόπο μία απαραίτητη θυσία, μία ανταλλαγή αν θέλετε, με ένα πιο ελεύθερο και ασφαλές Καλοκαίρι.

Τέλος τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό

Τέλος στα σενάρια για να επιτραπούν οι μετακινήσεις των πολιτών εκτός ορίων νομών την περίοδο του Πάσχα βάζει φαίνεται ότι θα βάλει η κυβέρνηση, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ πολύ πιθανή είναι και μία νέα σύσκεψη Μητσοτάκη-Τσιόδρα, έως την ώρα λήψης των τελικών αποφάσεων.

Παρότι  οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν εκ νέου μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να μελετήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να λειτουργήσει προληπτικά και στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι είναι πλέον αποφασισμένη να αποδεχθεί τη αναμενόμενη από τους ειδικούς πρόταση να μην επιτραπούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε πολύ την κατάσταση και θα έθετε σε κίνδυνο ακόμα και το καλοκαίρι.

Τι θα επιτρέπεται κατά πάσα πιθανότητα, το Πάσχα 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως όλα δείχνουν, το Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για τον εορτασμό σε σπίτια, αλλά πάντα με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, ενώ μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το καθεστώς λειτουργίας των ναών για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όχι στις μαζικές μετακινήσεις

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.

Πρόσθεσε ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους που εκτιμά ότι μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.

Φόβος για την πίεση στο ΕΣΥ

Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Σχετικά με τις Εκκλησίες τόνισε ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα και θα βρεθεί μέση λύση. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι ιερείς θα κάνουν self testing δύο φορές την εβδομάδα ενώ την Μεγάλη Εβδομάδα θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα.

Όσο για το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε ότι είναι δυνατό να επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές μετά το Πάσχα. Επικρατέστερη ημερομηνία γι’ αυτό είναι δε, η 10η Μαΐου.

Πηγή: politisonline.com