Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δώσει εντολή για απόπλου από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας ενός αριθμού πλοίων για την επιτήρηση του τουρκικού στόλου.

Η  τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα», διεξάγεται κάθε χρόνο (εκτός από πέρυσι που αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού), ως επί το πλείστον σε διεθνή ύδατα και αλλάζει κάθε φορά ονομασία, ανάλογα με τις επιδιώξεις και την εσωτερική προπαγάνδα της Τουρκίας.

Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο Πέλαγος, Αραβική Θάλασσα 

Αυτή τη φορά επιδίωξή της, σύμφωνα με το σενάριο και με τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, είναι να υπάρξει τουρκική παρουσία σε τέσσερις θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο και Αραβική Θάλασσα), χωρίς όμως να αποκλείεται (με πιθανές προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις) και προσπάθεια τορπιλισμού ή υποβάθμισης των διερευνητικών επαφών.

Άλλωστε οι Τούρκοι έχουν διαφημίσει πολύ αυτή την άσκηση και ,σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, εάν δεν υπήρχε τόση προβολή και τόση διαφήμιση ίσως να εκνεύριζε την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, γιατί κανείς δεν θα ασχολείτο με αυτήν.

Η Φρεγάτα “Κανάρης” και ο ρόλος της

Στην Αθήνα ωστόσο παρακολουθούν την κατάσταση που επικρατεί εκεί κοντά στην Κορσική (θαλάσσια περιοχή ανατολική της Κορσικής) και στην φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ που έχει ήδη ενταχθεί στην Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473. Η ανωτέρω Ναυτική Δύναμη συνοδεύει το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE, στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21».

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης θα λάβουν χώρα ιδιαίτερα απαιτητικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, που αναβαθμίζουν την διαλειτουργικότητα και επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των συμμαχικών μονάδων που συμμετέχουν στην TF-473.

Το αεροπλανοφόρο

Άλλωστε το αεροπλανοφόρο, πέραν των 20 και πλέον Rafale, διαθέτει ισχυρό οπλοστάσιο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, ιπτάμενα ραντάρ και πεζοναύτες.

Στην Γαλλική επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» συμμετέχουν επιπρόσθετα των Γαλλικών και ναυτικές μονάδες, της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Βελγίου και της Ιταλίας και θα πραγματοποιήσουν συνεργασίες με δυνάμεις και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και Στρατηγικών Εταίρων, αναδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις κοινές προσπάθειες των συμμετεχουσών χωρών για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Να σημειωθεί ότι η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού στόλου, στις αρχές Μαρτίου πρόκειται να βρεθεί ανοικτά της Κρήτης για συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά και πλοία του Στόλου μας.

Πηγή: politisonline.com