Καθώς πλησιάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, είναι φανερή η ανάγκη να συζητηθεί το δικαίωμα στην τροφή για μια καλύτερη ζωή και ένα πιο φωτεινό μέλλον. Το θέμα αυτό αναδεικνύει τη ζωτική σημασία της πρόσβασης σε ασφαλή, θρεπτική και οικονομικά προσιτή τροφή για όλους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την καταπολέμηση της πείνας που πλήττει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπλέον, παρατηρείται και η ανησυχητική αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και μη μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Η ανάγκη για υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι η σταδιακή μείωση της ζάχαρης που καταναλώνουμε. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έρχονται ως ένας σημαντικός σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία και τελευταία έχουν παρουσιαστεί νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και τη χρήση τους στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Στο συνέδριο, πραγματοποιήθηκε ένα Δορυφορικό Συμπόσιο που εστίασε στον ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην υγεία και τη διαχείριση βάρους. Η Καθηγήτρια Μαρία Χασαπίδου ανέφερε την ασφάλεια των 11 εγκεκριμένων γλυκαντικών στην Ευρώπη και τα οφέλη τους στην διατροφή. Σύμφωνα με μετααναλύσεις κλινικών μελετών, η χρήση τους μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και στην απώλεια βάρους, εφόσον αντικαταστήσουν την ζάχαρη.
Ο Κυριάκος Ρέππας, RD MBA cPhD, μίλησε για τη μελέτη SWEET, στην οποία συμμετείχαν 341 ενήλικες και 38 παιδιά. Η μελέτη ανέδειξε ότι η ομάδα που χρησιμοποιούσε γλυκαντικά πέτυχε καλύτερο έλεγχο πρόσληψης σακχάρων και διατήρησε μεγαλύτερο ποσοστό από τα χαμένα κιλά σε σύγκριση με την ομάδα που κατανάλωνε ζάχαρη.
Περνώντας στο θέμα της ασφάλειας των γλυκαντικών, η Βίκυ Πυρογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, υπογράμμισε ότι αυτά είναι ασφαλή καθώς οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν συνεχώς τα νέα επιστημονικά δεδομένα και επανεξετάζουν την ασφάλεια τους. Τα γλυκαντικά δεν συμβάλουν στη φθορά των δοντιών και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκαιμίας.
Συνοψίζοντας, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι ασφαλή εντός των αποδεκτών ημερήσιων προσλήψεων και προσφέρουν δυνατότητες για τον έλεγχο του βάρους και τη βελτίωση της στοματικής υγείας, εφόσον χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν και προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη, τα γλυκαντικά δεν είναι πανάκεια και πρέπει να τα βλέπουμε ως εργαλείο προς τη μείωση της ζάχαρης.
Πηγή: tanea.gr