Την εκτίμηση ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάιντεν θα καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο η χώρα θα εισέλθει σε μια δύσκολη περίοδο διατύπωσε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ και πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μάικλ Δουκάκης.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν διαδικτυακά το Dukakis Center του American College of Thessaloniki (ACT) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο κ. Δουκάκης εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αν χάσει τις εκλογές, θα παραμείνει ενεργός, θα ασκεί συνεχώς κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αυτό το τρόπο θα αυξήσει την ένταση στο πολιτικό περιβάλλον.

Χαρακτήρισε τον Ντόλαντ Τραμπ, μεταξύ άλλων, παθολογικό ψεύτη και διεφθαρμένο και δήλωσε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι πήρε τόσες πολλές ψήφους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα μπορέσει να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης με το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε ότι αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο, επισήμανε ότι λόγω της πολιτικής που ακολούθησε ο Τραμπ οδεύουμε σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, ενώ για τον Μπάιντεν εκτίμησε ότι μπορεί να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των ζητημάτων. Υπογράμμισε επίσης ότι ο Μπάιντεν, σε αντίθεση με τον Τραμπ κατανοεί τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και σε όλη την πορεία του είναι κοντά στους Ελληνοαμερικανούς και στην Ελλάδα.

Τις ερωτήσεις στον κ. Δουκάκη έκαναν ο David Wisner, εκτελεστικός διευθυντής του Dukakis Center και ο καθηγητή Γιώργος Παγουλάτος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Δουκάκης διατέλεσε επί τρεις θητείες κυβερνήτης της Πολιτείας της Μασαχουσέτης (1974, 1982, 1986) και το 1986 αναδείχθηκε ως ο πιο επιτυχημένος Κυβερνήτης της χώρας. Το 1988 διεκδίκησε τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ με αντίπαλο τον Τζορζ Μπους. Το 1991 αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή και αφοσιώθηκε στον ακαδημαϊκό χώρο.

Πηγή: politisonline.com