Επτά στα 10 θετικά self-test εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείου της περασμένης Δευτέρας επιβεβαιώθηκαν και με μοριακό τεστ, όπως δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. «Περιμέναμε επαλήθευση των θετικών τεστ γύρω στο 50% και αυτό δείχνει την επιτυχία του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην αξία της διενέργειας των self-tests, «μιας μορφής προσυμπτωματικού ελέγχου, το λεγόμενο screening», σημειώνοντας ότι με αυτά «σαρώνεται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχουν συμπτώματα και κατόπιν ακολουθεί ο επαναληπτικός έλεγχος».

Με τα self-tests, είπε, γίνεται «πιο γρήγορη ανεύρεση των ατόμων που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο», καθώς εντοπίζουν τους «ασυμπτωματικούς φορείς».

Σημείωσε δε ότι επελέγη το self-test με τη λήψη απλού ρινικού δείγματος, που είναι ευκολότερα στη χρήση, υπογραμμίζοντας ότι έχουν επιτυχία εντοπισμού του 80% όλων όσοι έχουν την νόσο.

Η πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό είναι λιγότερο από 1 στα 1000

«Φανταστείτε πόσες μεταδοσεις κορονοιού διακόπηκαν από τα 600 άτομα που βρέθηκαν θετικά, κατά τη διάρκεια του selftesting που έγινε την πρώτη ημέρα ανοίγματος των Λυκείων, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Μαγιορκίνης.Πηγή: politisonline.com