«Η δυναμική της επιδημίας παραμένει δυσανάλογα αυξημένη στην Αττική και η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά. Το σενάριο της δραματικής αύξησης είναι μακριά, αλλά χρειάζεται προσοχή. Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου», δήλωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

«Είναι λογικό – συνέχισε – να αναμένουμε αύξηση κρουμάτων μετά το τέλος Οκτωβρίου, λόγω της παραμονής μας σε κλειστούς χώρους και του χειμώνα, παράγοντες που δεκαπλασιάζουν τη μεταδοτικότητα».
Η χρήση μάσκας είναι το εργαλείο απέναντι στον ιό, προσθέτοντας ότι τα νέα κρούσματα κυμαίνονται πλέον σε 300 -μερικές φορές και σε 400- ανά ημέρα, ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη φτάνουν πλέον σε 80 και πλέον, αυξάνοντας την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Η πίεση της πανδημίας εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Αττική, αλλά το σενάριο της δραματικής αύξησης κρουσμάτων έχει ανασταλεί, αν και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, είπε ο καθηγητής.

Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε έμφαση στα δύο χαρακτηριστικά της μετάδοσης που είναι ιδιαίτερα στην περίπτωση του κορωνοϊού, δηλαδή την μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και την υπερμετάδοση που συμβαίνει υπό συνθήκες που δεν είναι πλήρως κατανοητές ακόμη.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας φορείς της επιδημίας και επανέλαβε ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο τα δύο όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η μάσκα και η κοινωνική απόσταση.

Νέα πειραματική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και σε μία νέα πειραματική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Οπως εξήγησε όταν μολυνθεί κάποιος από τον ιό, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να φτιάξει τα αντισώματα που απαιτούνται για να καταστρέψει τον ιό. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τεχνικά παρασκευασμένα. Σε πειραματική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 275 ασθενείς, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση τους ενίσχυσε τις ελπίδες για αυτά τα αντισώματα, αφού επισπεύσθηκε η κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα.

Πηγή: politisonline.com