Δύο ρωσικά  βομβαρδιστικά Tu-95 αναχαιτίστηκαν από την αμερικανική πολεμική αεροπορία σήμερα, κοντά στις ακτές της Αλάσκας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε  η διοίκηση της αεροπορικής ασφάλειας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD).

Τα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά ρωσικά Tu-95 Bear αναχαιτίστηκαν κατά την είσοδό τους στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Αλάσκας, δήλωσε η NORAD σε ανακοίνωση.

Τα αεροσκάφη «έμειναν στον διεθνή εναέριο χώρο και δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών ή του Καναδά», διευκρίνισε η βορειοαμερικανική διοίκηση.

Η ζώνη αναγνώρισης της αεροπορικής άμυνας (Adiz), είναι μια περίμετρος όπου η αεροπορική κυκλοφορία παρακολουθείται από τον στρατό μιας ή περισσοτέρων χωρών, πέραν του εθνικού εναερίου χώρου της, για να έχει επιπλέον χρόνο να αντιδράσει σε περίπτωση εχθρικού ελιγμού.

Η ζώνη της Αλάσκας εκτείνεται έως και 320 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε σε μια χρονική στιγμή όπου η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι μεγάλη λόγω των πυρηνικών απειλών της Μόσχας. Ο αμερικανικός στρατός διευκρίνισε ότι η ρωσική δραστηριότητα στην αμερικανική ζώνη αναγνώρισης «δεν θεωρείται ως απειλή ή ως πρόκληση».

Στη συγκεκριμένη ζώνη πραγματοποιούνται συχνά αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών.

«Η NORAD χρησιμοποιεί μια πολυ-επίπεδη άμυνα δορυφόρων, ραντάρ εδάφους, αερομεταφερόμενων ραντάρ και μαχητικών αεροσκαφών για την ταυτοποίηση οποιουδήποτε αεροσκάφους και την αναγνώριση κάθε ανάρμοστης ενέργειας. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά επιλογών για να προασπίσουμε στην κυριαρχία της Βόρειας Αμερικής και της Αρκτικής», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός.

Η Ρωσία διεξάγει την ετήσια στρατιωτική άσκηση «Grom» αυτήν την χρονική περίοδο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

Πηγή: politisonline.com