Η Τουρκία είναι έτοιμη «να εξομαλύνει» τις σχέσεις της με τη Γαλλία, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών για σειρά θεμάτων, δήλωσε την Πέμπτη από τη Λισαβόνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας για έναν «οδικό χάρτη» που βρίσκεται υπό σχεδιασμό σε συνεργασία με το Παρίσι.

«Αν η Γαλλία είναι ειλικρινής, η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τη σχέση της με τη Γαλλία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λισαβόνα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα. Επισημαίνεται ότι η Πορτογαλία ανέλαβε, από την 1η Ιανουαρίου, την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

Η Τουρκία και η Γαλλία έχουν αντιπαρατεθεί το τελευταίο διάστημα για σειρά θεμάτων, όπως είναι η Συρία, η Λιβύη, η ανατολική Μεσόγειος, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η δημοσίευση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ. Το Παρίσι μάλιστα ασκούσε πιέσεις στην Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Μ. Τσαβούσογλου: Έτοιμοι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Γαλλία, εφόσον αυτή δείξει την ίδια διάθεση

Ο Τσαβούσοβλου σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, που είναι σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, εφόσον το Παρίσι δείξει την ίδια διάθεση. Υποστήριξε ότι οι εντάσεις μεταξύ τους προήλθαν από το γεγονός ότι η Γαλλία αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στην Τουρκία αφότου ξεκίνησε η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, το 2019, εναντίον των Συροκουρδικών δυνάμεων των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού).

«Η Τουρκία δεν είναι κατηγορηματικά εναντίον της Γαλλίας, αλλά η Γαλλία είναι κατηγορηματικά εναντίον της Τουρκίας από την εποχή της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης», τόνισε.

«Τελικά, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική τηλεφωνική συζήτηση με τον Γάλλο ομόλογό μου, τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, και συμφωνήσαμε ότι θα έπρεπε να επεξεργαστούμε έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων. Εργαζόμαστε σε ένα σχέδιο δράσης, έναν οδικό χάρτη, για να εξομαλύνουμε τις σχέσεις και πηγαίνει καλά. Αν η Γαλλία είναι ειλικρινής, η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της επίσης», συμπλήρωσε.

Πηγή: politisonline.com