Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προχώρησε σε μια ανησυχητική πρόβλεψη, ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ενδέχεται να αγγίξουν τα 3.000-4.000, τονίζοντας  παράλληλα την ανάγκη επιβολής σταθερών μέτρων για πολύ καιρό.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000.

Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», ανέφερε συγκεκριμένα.

Δεν έχει νόημα να συζητάμε για το ποια περιοχή είναι κόκκινη και ποια πράσινη-Χρειάζονται οριζόντια μέτρα

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, επεσήμανε ότι «θα έβαζα σε όλη την Ελλάδα αυτά τα μέτρα», σημειώνοντας ότι «δεν έχει νόημα να συζητάμε για το ποια περιοχή είναι κόκκινη και ποια πράσινη».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι χρειάζονται οριζόντια μέτρα, προσθέτοντας ότι διατηρεί την ελπίδα τα προηγούμενα μέτρα που ελήφθησαν «να αφήσουν κάποιο αποτύπωμα», ώστε να δούμε κάποια βελτίωση στην κατάσταση σε μια εβδομάδα. «Αν δεν δούλεψαν τα μέτρα που είχαμε ήδη, δεν έχουν τύχη και τα επόμενα», προσέθεσε.

Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία του σε σχέση με την επιβολή μέτρων κάθε εβδομάδα, καθώς «δεν καλλιεργείται η εμπιστοσύνη». «Να βρούμε ένα πακέτο μέτρων που να το εφαρμόζουμε για μήνες, η λογική να κάνουμε βαρύ lockdown και μετά κάνουμε Χριστούγεννα είναι λάθος».

Επιβολή σταθερών μέτρων για πολύ καιρό

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε «σταθερά μέτρα για πολύ καιρό», προκειμένου να πιάσουν και να αφομοιωθούν από τους πολίτες. Ανέφερε ότι χρειάζεται χρόνος και ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει μέτρα ,αύριο Παρασκευή, με χρονικό ορίζοντα ενός μήνα «δίνει μια προοπτική και μια σταθερότητα».

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αφορούν και τα σχολεία τα νέα μέτρα, είπε ότι «τα σχολεία είναι προστατευμένα», αναφέροντας παράλληλα μια μελέτη στην Ελβετία, για το αν υπάρχει συσχέτιση κλεισίματος σχολείων με μείωση κρουσμάτων, η οποία έδωσε αποτέλεσμα ότι «δεν υπήρχε καμία συσχέτιση». «Δεν τίθεται θέμα συζήτησης να κλείσουν τα σχολεία, είναι ασφαλές τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, δίνει μια ηρεμία στην κοινωνία», ανέφερε.

Πηγή: politisonline.com