Εσωκομματικές Εντάσεις και Διαγραφές στη Νέα Δημοκρατία

Εσωκομματικές Εντάσεις και Διαγραφές στη Νέα Δημοκρατία

Για πολλούς, η κατάσταση αυτή αποτελούσε αναγκαία συνέπεια, μια κίνηση που καθυστέρησε για δύο μήνες. Άλλοι τη βλέπουν ως ένα σήμα με σημαντική σημασία, μια προειδοποιητική βολή που καθορίζει τα όρια της ανοχής από τη μία πλευρά (του Μαξίμου) και της κριτικής από την άλλη (των βουλευτών). Πολλοί αναγνωρίζουν και τις δύο αυτές προσεγγίσεις, καθώς το ένα δεν ακυρώνει το άλλο.

Τα γεγονότα είναι σαφή: ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε από τη Νέα Υόρκη να παραπέμψει τον επί σειρά ετών βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, με σκοπό την αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η τελική απόφαση αναμένεται σήμερα από τη σχετική πενταμελή επιτροπή.

Η απόφαση αυτή ήρθε λίγες ημέρες μετά την πρωτοβουλία 11 γαλάζιων βουλευτών, περιλαμβανομένου του Σαλμά, να εκφράσουν την κριτική τους προς την κυβέρνηση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, δείχνοντας τις ανησυχίες και τη δυσαρέσκεια των βουλευτών απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές που επηρεάζουν τις εκλογικές τους περιφέρειες. Αξιοσημείωτο είναι ότι πηγές με γνώση των παρασκηνιακών διαδικασιών προβλέπουν ότι τέτοιες κινήσεις πίεσης της κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστούν, επικεντρώνοντας σε κοινωνικά ζητήματα και την εξωτερική πολιτική.

Το Μαξίμου προσπαθεί να αποσυνδέσει την κίνηση των «11» από τις εξελίξεις γύρω από τον Σαλμά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις του βουλευτή συνέβαλαν στο να ξεχειλίσει το ποτήρι, καθώς ο ίδιος άσκησε σφοδρή κριτική στην ηθική της κυβέρνησης, αναφερόμενος σε “φωτογραφικούς διαγωνισμούς”.

Σε μια περίοδο που οι επικριτικές φωνές μέσα στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα ενισχύονται, η απόφαση του Μητσοτάκη να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Γιάννη Τραγάκη, έχει βαρύ πολιτικό βάρος, μεταφέροντας το μήνυμα «ως εδώ». Αυτή η κίνηση δεν αφορά μόνο τον Σαλμά, ο οποίος στο παρελθόν αντέτεινε εποικοδομητική κριτική στον Πρωθυπουργό, αλλά γενικότερα τις διαφωνίες εντός της παράταξης.

Σήμερα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρου Καλαφάτη, όπου ο Σαλμάς θα παραστεί για εξηγήσεις. Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρό της και τα μέλη της, μεταξύ των οποίων οι δύο βουλευτές που συνυπέγραψαν την επίμαχη ερώτηση σχετικά με τους δανειολήπτες. Στο μέλλον θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις του βουλευτή, αν και δεν αναμένονται σκηνές όπως στην περίπτωση του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος διαγράφηκε αλλά παρέμεινε στη θέση του, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση.

Πηγή: tanea.gr