Τίτλος: Τραγικές Απώλειες και Ανθρωπιστική Κρίση στη Γάζα και τον Λίβανο από τον Πόλεμο με τη Χαμάς

Τίτλος: Τραγικές Απώλειες και Ανθρωπιστική Κρίση στη Γάζα και τον Λίβανο από τον Πόλεμο με τη Χαμάς

Νέα στοιχεία αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης που επικρατεί στον Λίβανο και τη Γάζα, εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης. Οι πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι από την 7η Οκτωβρίου 2023 έως την 1η Οκτωβρίου 2024, ο πόλεμος με τη Χαμάς έχει προκαλέσει τον θάνατο 116.300 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών, των Παλαιστινίων στη Γάζα και των κατοίκων της Δυτικής Όχθης.

Ο αριθμός αυτός προέρχεται από μελέτη της ελληνοαμερικανίδας καθηγήτριας Σοφίας Σταματοπούλου-Ρόμπινς, που αναλύει δεδομένα του ΟΗΕ, και περιλαμβάνει 53.887 θανάτους που κρίνονται άμεσα ως αποτέλεσμα των πολεμικών συρράξεων. Ωστόσο, σημαντική είναι η αναφορά των έμμεσων θανάτων, με 67.413 Παλαιστίνιους να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας πείνας και έλλειψης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη για χρόνιες ασθένειες.

Η έκθεση του προγράμματος Costs of War του Πανεπιστημίου Μπράουν επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της πολεμικής δράσης δεν περιορίζονται στις άμεσες εχθροπραξίες, καθώς οι θάνατοι αυτοί προκύπτουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες της καταστροφής δημόσιων υποδομών και την παρακμή των κοινωνικών υπηρεσιών. «Θα χρειαστεί χρόνος για να κατανοηθούν οι πλήρεις επιπτώσεις αυτών των παραγόντων στην υγεία του πληθυσμού, όμως αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αυξημένους θανάτους σε σύγκριση με τους θανάτους από άμεση βία», τονίζεται στην έρευνα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι δραματική, με το 90% του πληθυσμού να έχει εκτοπιστεί, ζώντας σε προσωρινά καταφύγια και χωρίς κονδύλια για βασικά αγαθά. Το 96% του πληθυσμού βιώνει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με πάνω από 2,15 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν συνθήκες κρίσης πείνας ή χειρότερα. Η παροχή καθαρού νερού έχει δραματικά μειωθεί, φτάνοντας μόλις στα 4,74 λίτρα ημερησίως ανά άτομο, λιγότερο από το 1/3 του ελάχιστου που απαιτείται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι υπόλοιπες επιπτώσεις της σύγκρουσης είναι επίσης σοβαρές: μόνο 4 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας παραμένουν λειτουργικά, ενώ πάνω από 880 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί. Εκτός αυτού, οι νηοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχονται στη Γάζα έχουν περιοριστεί δραστικά, με έναν αριθμό τεράστια χαμηλότερο από αυτόν που θα αναμενόταν σε περιόδους χωρίς πόλεμο.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν μέρος της ευθύνης για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς η στρατιωτική βοήθεια που έχουν δώσει στο Ισραήλ ξεπερνά τα 22,76 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο σε ένα χρόνο. Πηγή: tanea.gr