Εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, η οικονομική κατάσταση του Παλαιστινιακού λαού σε Γάζα και Δυτική Όχθη επιδεινώνεται δραματικά σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι συνέπειες του πολέμου έχουν φέρει τα παλαιστινιακά εδάφη σε σημείο οικονομικής κατάρρευσης, με τη Λωρίδα της Γάζας να βιώνει πρωτόγνωρη ύφεση. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι η πραγματική συρρίκνωση του ΑΕΠ αγγίζει το 35% για ολόκληρη την περιοχή το πρώτο τρίμηνο του 2024, με τη Γάζα να παρουσιάζει αποθαρρυντική συρρίκνωση 86%.
Η οικονομία της Δυτικής Όχθης, αν και πιο ανθεκτική, επίσης δεν παραμένει αλώβητη, με συρρίκνωση 25% και ανησυχητική άνοδο της ανεργίας. Εκτιμάται ότι 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 30.000 έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες και τον αποκλεισμό, που εμποδίζουν την είσοδο βασικών προμηθειών. Αυτό έχει προκαλέσει εκτενή επισιτιστική ανασφάλεια και σοβαρές ελλείψεις σε νερό και ιατρικό εξοπλισμό.
Ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα της έκθεσης σχετικά με τη γεωργική οικονομία, που ανέφερε ζημίες στις υποδομές που έχουν εκτοξεύσει την επισιτιστική ανασφάλεια. Σχεδόν το 70% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχει υποστεί ζημία, ενώ το 63% των μόνιμων καλλιεργειών έχει μειωθεί. Οι τιμές των βασικών αγαθών στη Γάζα έχουν εκτοξευθεί κατά 250%, γεγονός που οδηγεί τα περισσότερα νοικοκυριά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Δίπλα σε όλα αυτά, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι το χρηματοδοτικό κενό της Παλαιστινιακής Αρχής για το 2024 μπορεί να φτάσει τα 1,86 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχύοντας την ανησυχία για τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η οικονομική κρίση επιδεινώνεται από την αύξηση της φτώχειας, που υπολογίζεται σε 28%, υπερδιπλασιάζοντας την προηγούμενη χρονιά.
Η κατάσταση έχει επηρεάσει αρνητικά και το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς περισσότερα από 625.000 παιδιά στη Γάζα δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση από τον Οκτώβριο του 2023, με το 95% των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων να έχουν υποστεί ζημίες. Η ανθρωπιστική κρίση, που έχει θίξει την υγεία και τη διατροφή εκατομμυρίων πολιτών, ανέδειξε τους κινδύνους που προέρχονται από την έλλειψη πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια και την κατάρρευση των βασικών υποδομών.
Η επείγουσα ανάγκη για διεθνή στήριξη και μέτρα εκσυγχρονισμού της οικονομίας είναι πιο εμφανής από ποτέ, καθώς τα βασικά εισοδήματα συρρικνώνονται και οι εργαζόμενοι βλέπουν τα οικογενειακά τους εισοδήματα να περιορίζονται δραστικά. Είναι επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης σταθερών οικονομικών σχέσεων και υποστήριξης προκειμένου να προληφθούν περαιτέρω ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή.
Πηγή: tanea.gr