Η τεχνολογία deepfake, που δημιουργεί ψεύτικα βίντεο και ήχο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, έχει γίνει εργαλείο στα χέρια απατεώνων, οδηγώντας σε μια εκτενή βιομηχανία απάτης. Τα deepfakes είναι σχεδιασμένα να φαίνονται ρεαλιστικά, γεγονός που διευκολύνει τους δράστες να εξαπατούν τα ανυποψίαστα θύματα. Συχνά, χρησιμοποιούν ψεύτικες διαδικτυακές φωτογραφίες και ξοδεύουν μήνες στην προετοιμασία της απάτης, προσπαθώντας να πείσουν τα θύματα να επενδύσουν σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες κρυπτονομισμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ένα οργανωμένο κύκλωμα απατεώνων στην Ασία που χρησιμοποιούσε τη deepfake τεχνολογία για να προσελκύσει άνδρες μέσω διαδικτυακών γνωριμιών. Οι δράστες επιδίδονταν σε ρομαντικές συνομιλίες με τα θύματά τους, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ψεύτικο ειδύλλιο, για να καταφέρουν τελικά να τους εξαπατήσουν. Οι άνδρες πίστευαν ότι ενορχηστρωμένοι βιντεοκλήσεις με μια ελκυστική γυναίκα ήταν αληθινές, αλλά στην πραγματικότητα είχαν πέσει θύματα της απάτης με συνολικό κόστος που ανέρχεται σε 46 εκατομμύρια ευρώ.
Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε 27 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μορφωμένοι νέοι μεταξύ 21 και 34 ετών. Οι συλληφθέντες φέρονται να είχαν στρατολογηθεί από τη συμμορία αφού είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε τοπικά πανεπιστήμια και συνεργάστηκαν με ξένους ειδικούς για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων. Η οργάνωση λειτουργούσε συστηματικά, με τμήματα που αναλάμβαναν διαφορετικά στάδια της απάτης, ενώ διέθεταν εκπαιδευτικά εγχειρίδια για να καθοδηγούν τα μέλη τους.
Η εξάρθρωση του κυκλώματος ήρθε μετά από πληροφορίες που έλαβε η αστυνομία, και στην έφοδο βρέθηκαν πάνω από 100 κινητά τηλέφωνα, σχεδόν 24.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και πολυτελή ρολόγια. Οι δράστες χρησιμοποίησαν τα αναγκαία μέσα για να εκμεταλλευτούν την επιθυμία των ανθρώπων για σύνδεση και ρομαντισμό, οργανώνοντας ένα πολύπλοκο σχέδιο που επέτρεπε την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των θυμάτων τους.
Τα deepfakes, ως μέσο απάτης, γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα, με κύριους υπεύθυνους τις κινέζικες συμμορίες από τη νοτιοανατολική Ασία. Η αστυνομία έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις αρχές της περιοχής, καθώς παρουσιάζονται όλο και περισσότερες καταγγελίες. Η περίπτωση αυτή αναδεικνύει τους κινδύνους που συνδέονται με τις διαδικτυακές γνωριμίες και την ανάγκη για περισσότερη προσοχή και ενημέρωση των χρηστών του Διαδικτύου.
Πηγή: tanea.gr