Η Ελλάδα έχει καθιερωθεί παγκοσμίως για την υγιεινή της διατροφή, αποτελώντας τον πυρήνα της διάσημης μεσογειακής κουζίνας. Ωστόσο, η σύγχρονη ανάπτυξη έχει φέρει στην Ελλάδα διάφορα τρόφιμα που μπορεί να θεωρηθούν «δολοφόνοι», καθώς επηρεάζουν σοβαρά την καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με την Στατιστική Επετηρίδα της ΕΣΥΕ, για κάθε 100 θανάτους, οι 31 οφείλονται σε καρδιοπάθειες.
Στην Ευρώπη, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις είναι υπεύθυνες για 10.000 θανάτους την ημέρα, δηλαδή 4 εκατομμύρια ετησίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καρδιοπάθειες σκοτώνουν διπλάσιο αριθμό γυναικών σε σύγκριση με τον καρκίνο του μαστού.
Η ειδική διαιτολόγος από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, Τρέισι Πάρκερ, αναφέρει έξι τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά καθιστούν κακή την υγεία της καρδιάς. Οι άνδρες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών καθημερινά και οι γυναίκες 20 γραμμάρια, με λιγότερο να είναι προτιμότερο. Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μειώνει την ικανότητα του ήπατος να απομακρύνει την κακή χοληστερόλη από το αίμα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα τσιπς, τα λουκάνικα και τα γλυκά, περιέχουν συνήθως υψηλές ποσότητες αλατιού και ζάχαρης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Ο Πάρκερ τονίζει τη σημασία του ελέγχου των ετικετών των τροφίμων για την επιλογή προϊόντων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη. Φυσικά, τα πατατάκια και οι σοκολάτες πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, καθώς δεν προσφέρουν θρεπτική αξία.
Επιπλέον, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τους καθιστά επιβλαβείς για την υγεία της καρδιάς. Προτιμήστε τις ολικής αλέσεως επιλογές, όπως ψωμί και ρύζι, καθώς είναι πηγή θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.
Τέλος, για καλύτερη υγεία, τα γλυκά και τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το παγωτό, πρέπει να θεωρούνται απλώς ως απολαύσεις και όχι μέρος της καθημερινής διατροφής. Η εστίαση σε φυσικά, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη καρδιοπαθειών.
Πηγή: tanea.gr