Ο περασμένος Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος Σεπτέμβριος στην ιστορία, σύμφωνα με το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus. Αυτό έρχεται σε ένα έτος που φαίνεται “σχεδόν βέβαιο” ότι θα αναγνωριστεί ως το θερμότερο από όλα τα χρόνια που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά από αυτήν του Σεπτεμβρίου 2023.
Η αύξηση της θερμοκρασίας δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο τον αέρα, αλλά και τη συμπεριφορά των καιρικών φαινομένων. Η θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς, και οι θερμότεροι ωκεανοί οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάτμιση των υδάτων, γεγονός που συνεπάγεται πιο έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Όπως εξηγεί η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, οι ακραίες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν το Σεπτέμβριο έχουν επιδεινωθεί λόγω της θερμότερης ατμόσφαιρας.
Οι επιπτώσεις αυτών των κλιματικών αλλαγών έγιναν αισθητές σε πολλά μέρη του κόσμου. Στη διάρκεια του μήνα, ο τυφώνας Ελίν έπληξε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ενώ ο τυφώνας Κράθον προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην Ταϊβάν. Στην κεντρική Ευρώπη, η καταιγίδα Μπόρις οδήγησε σε πλημμύρες και καταστροφές, και οι τυφώνες Γιαγκί και Μπεμπίνκα προκάλεσαν εκτεταμένες ζημίες στην Ασία. Παράλληλα, φονικές πλημμύρες χτύπησαν το Νεπάλ, την Ιαπωνία και τη δυτική και κεντρική Αφρική.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η περίοδος από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει ήδη σημειώσει υψηλά ρεκόρ θερμοκρασίας, προδιαγράφοντας την πιθανότητα το 2024 να είναι το πιο θερμό έτος στην ιστορία. Δεκατέσσερις από τους τελευταίους 15 μήνες παρουσίασαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900).
Οι διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων για περιορισμό της υπερθέρμανσης αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο στόχος για 1,5 βαθμό φαίνεται όλο και πιο ανέφικτος. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αναμένονται να προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).
Πηγή: tanea.gr