Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης. Η επιβεβαίωση του θανάτου του προήλθε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, άρχισε η συζήτηση για το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της Χαμάς. Ο Σινουάρ ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα και είχε αναλάβει τη διεύθυνση της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στις 31 Ιουλίου.
Ο Μαχμούντ αλ-Ζαχάρ, ιδρυτικό μέλος της Χαμάς και πρώην υπουργός Εξωτερικών της οργάνωσης, θεωρείται ένας από τους πιθανότερους διαδόχους. Θεωρείται «πολεμοχαρής» και «κοινωνικά συντηρητικός». Εξελέγη στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο το 2006. Ο αλ-Ζαχάρ δεν έχει δώσει δημόσιες δηλώσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Στο παρελθόν, είχε εργαστεί ως γιατρός και είχε ιδρύσει ιατρικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφός του Γιαχία, αναφέρεται επίσης ως πιθανός διάδοχος. Η επιλογή του μπορεί να υποδηλώνει συνέχεια στην προσέγγιση του αδερφού του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η εκλογή του θα σημαίνει τη λήξη των διαπραγματεύσεων.
Από την άλλη πλευρά, ο Χαλίλ αλ-Χάγια, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, είναι γνωστός για την εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός. Επίσης, θεωρείται πιθανός διάδοχος του Χανίγια και έχει προτείνει μια εκεχειρία πέντε ετών εάν δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, άλλος ένας πιθανός διάδοχος, υπηρέτησε στη δημιουργία ενός κλάδου της Παλαιστινιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας και παραμένει μέλος του ανώτατου πολιτικού γραφείου της Χαμάς.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ουσιαστική παραμένει η τύχη του Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Ο Ντέιφ θεωρείται ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αν και δεν είναι σαφές αν είναι ζωντανός.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει πανικό και ανησυχία σχετικά με το μέλλον της Χαμάς και τη νέα ηγεσία της. Πηγή: tanea.gr