Ένας ναζί φύλακας, ο Reinhold Kulle, κρυβόταν για σχεδόν τρεις δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, νομίζοντας ότι είχε καταφέρει να ξεφύγει από το σκοτεινό παρελθόν του. Εργαζόταν ως επιστάτης σε γυμνάσιο στο Όουκ Παρκ του Σικάγο, όπου έγινε αγαπητός από τους κατοίκους της περιοχής, που τον ήξεραν ως “υποδειγματικό” υπάλληλο. Ωστόσο, η αποκάλυψη του ναζιστικού του παρελθόντος γκρέμισε την εικόνα του, διχάζοντας την κοινότητα, καθώς πολλοί τον υπερασπίστηκαν, προβάλλοντας τον ως θύμα διωγμού.
Καθώς οι κάτοικοι υποστήριζαν τον Kulle, έστειλαν επιστολές υποστήριξης στην τοπική εφημερίδα, ενισχύοντας την αίσθηση ότι όλοι είμαστε άνθρωποι. Μια μαθήτρια του σχολείου, η Kari Juel, αποκάλεσε τον Kulle “πολύ ευγενικό και φιλικό άνθρωπο”. Παρόλα αυτά, άλλοι κάτοικοι, κυρίως Εβραίοι, ανησυχούσαν για την υποστήριξη που λάμβανε.
Η ιστορία του Kulle εξερευνάται σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Our Nazi: An American Suburb’s Encounter with Evil», που έχει γραφτεί από τον Michael Soffer, καθηγητή κοινωνικών σπουδών. Το βιβλίο ρίχνει φως στο πώς έγινε μέλος της Χιτλερικής Νεολαίας και της μεραρχίας Waffen-SS, και πώς εργάστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Gross-Rosen, όπου χιλιάδες κρατούμενοι επιβίωσαν σε φρικτές συνθήκες. Ο Kulle, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, ήταν υπεύθυνος για την τήρηση της σειράς και μάλιστα φερόταν να φωτοβολεί σε όποιον κρατούμενο επιχειρούσε να δραπετεύσει.
Παρά την εκπαίδευση που έλαβε ως ναζί φύλακας, τη δεκαετία του 1940, ο Kulle εκμεταλλεύτηκε έναν νόμο για τους εκτοπισμένους και έφτασε στις ΗΠΑ. Στην αίτησή του για βίζα, ψευδώς δήλωσε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή σε ναζιστικές οργανώσεις, γεγονός που του επέτρεψε να επωφεληθεί από την αμερικανική νομοθεσία της εποχής, η οποία διευκόλυνε τη μετανάστευση πρώην ναζί.
Η ζωή του στις Ηνωμένες Πολιτείες μοιραία άλλαξε όταν, μετά από έρευνες του Γραφείου Ειδικών Ερευνών, αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία που αφορούσαν το παρελθόν του. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απέλασης, διαπιστώθηκε ότι οι αρχές είχαν συγκεκριμένα έγγραφα και ομολογίες που τον συνέδεαν με τη ναζιστική του δράση. Η κοινότητα αντιμετώπισε μια εκρηκτική κατάσταση, με πολλούς να αρνούνται να πιστέψουν ότι ο αγαπητός τους γείτονας είχε μια τέτοια ταραχώδη ιστορία.
Στο τέλος, ο Kulle απελάθηκε το 1987 και επανενώθηκε με τη ζωή του στη Γερμανία, επιβιώνοντας μέχρι το θάνατό του το 2006 χωρίς να έχει αντιμετωπίσει καμία νομική συνέπεια για τις πράξεις του. Σαν να μην υπήρξε ποτέ η μνήμη των 40.000 Εβραίων που είχαν πεθάνει κάτω από τις εντολές του στη διάρκεια του πολέμου.
Πηγή: tanea.gr