Η ανάλυση του Ζιλ Κεπέλ με τίτλο «Γάζα, Ισραήλ και Δύση» προσφέρεται σε μια ενδιαφέρουσα διάσταση των γεωπολιτικών συγκρούσεων στην περιοχή. Ο συγγραφέας προσδιορίζει τη σύγκρουση, που ξεκίνησε με τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ως έναν κρίσιμο παράγοντα που εντάσσεται στη γενικότερη αντιπαράθεση ανάμεσα στον «παγκόσμιο Νότο» και τον Βορρά. Εδώ, η Χαμάς ερμηνεύεται από ορισμένους ως αντικείμενο ισλαμοφοβικών και αποικιοκρατικών επιθέσεων.
Η στρατηγική που ακολουθεί ο Νετανιάχου φαίνεται επιτυχής, καθώς κατάφερε να εξοντώσει τον Νασράλα και να χτυπήσει στελέχη της Χεζμπολάχ μέσω ενός «πολέμου αστραπή». Αυτή η επιτυχία αντισταθμίζει σε ένα βαθμό την αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να ανιχνεύσουν και να αντιδράσουν στη σφαγή, παρά την υποχθόμια επιβεβαίωση του Νετανιάχου ότι η Χαμάς δεν θα επιτεθεί.
Παράλληλα, η δημοτικότητα του Νετανιάχου έχει εκτοξευθεί, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η επανακατάληψη της Γαλιλαίας θα τον καταστήσει «βασιλιά του Ισραήλ». Ωστόσο, η κατάσταση της περιοχής είναι περίπλοκη και τα ηθικά ζητήματα αρχίζουν να εμφανίζονται, καθώς το Ισραήλ έχει ήδη προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση με την εξόντωση 42.000 Παλαιστινίων.
Η στρατηγική του Ισραήλ δεν περιορίζεται μόνο στη Χεζμπολάχ αλλά επεκτείνεται και στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», που περιλαμβάνει το Ιράν και άλλες δυνάμεις. Με την πτώση της Χεζμπολάχ στην «πρώτη γραμμή» της σύγκρουσης, το Ιράν καθίσταται πιο εκτεθειμένο, καθώς φαίνεται να χάνει το αμυντικό του τείχος.
Επιπλέον, η κατάσταση στο Ιράν είναι έντονα ταραγμένη, με το καθεστώς να φαίνεται ότι αναζητά εναλλακτικές λύσεις σε ένα πλαίσιο ανασφάλειας. Κάποιες φωνές εντός της ιρανικής ελίτ εκφράζουν επιθυμία να απαλλαγούν από τους πιο ριζοσπαστικούς ηγέτες. Σε αυτό το κλίμα, το Ισραήλ είναι πιθανό να κλιμακώνει τις επιθέσεις του με επιλεκτικά χτυπήματα.
Διαπιστώνεται, λοιπόν, ένας ασαφής δρόμος μπροστά, όπου η Χεζμπολάχ μπορεί να σηκώσει κεφάλι στο Μίσιγκαν ενώ υφίσταται ήττα στη Λιβανέζικη γη. Πηγή: tanea.gr