Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση στην Ιαπωνία που αφορά υπηρεσίες παραίτησης εργαζομένων, ιδιαίτερα νέων, από θέσεις εργασίας που έχουν αποδειχθεί ανθυγιεινές για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Αν και μπορεί κάποιος να σκέφτεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν παραίτηση μόνοι τους, πολλοί Ιάπωνες φοβούνται πως δεν μπορούν να το κάνουν, και για αυτό εμπιστεύονται ειδικά γραφεία που αναλαμβάνουν τη διαδικασία.
Η περίπτωση της 25χρονης Μαρί (ψευδώνυμο) είναι ενδεικτική. Μόλις δύο μήνες μετά την πρόσληψή της σε μια διαδικτυακή τράπεζα στο Τόκιο, υπήρξε θ victim βίας, εκφοβισμού και υπερωριών, γεγονός που την ώθησε να αναζητήσει τη βοήθεια γραφείου παραίτησης. Η ίδια περιγράφει τη στιγμή που ανακοίνωσε την επιθυμία της να παραιτηθεί, σημειώνοντας ότι ο διευθυντής της αρνιόταν να την αφήσει να φύγει επιφέροντας πίεση και παρενόχληση.
Η «Momuri», μια από τις γνωστές εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, αναλαμβάνει την υποβολή παραίτησης εκ μέρους των πελατών της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Σίντζι Τανιμότο, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μόνο 20-30 λεπτά. Οι λόγοι που ωθούν τους εργαζόμενους να αναζητήσουν βοήθεια ποικίλλουν, περιλαμβάνοντας απλήρωτες υπερωρίες, χαμηλούς μισθούς και κακοποίηση.
Η συμπεριφορά των εργοδοτών απέναντι στην παραίτηση παραμένει σε πολλές περιπτώσεις προβληματική. Πολλοί προϊστάμενοι βλέπουν την παραίτηση ως προσωπική προσβολή, με κάποιους να αντιδρούν με επιθετικότητα, ενώ άλλοι απλώς αποδέχονται την απόφαση.
Η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες παραίτησης έχει συσχετιστεί με την επικοινωνιακή και πολιτιστική απόσταση μεταξύ των νέων εργαζομένων και των παραδοσιακών εταιρικών δομών, που βασίζονται σε διαφορετικά πρότυπα αξιών. Οι νέοι εργαζόμενοι της Gen Z επιθυμούν πιο υγιείς ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κάτι που τονίστηκε εν μέσω της πανδημίας Covid-19.
Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, πάνω από το 30% των πρόσφατων αποφοίτων αποχωρούν από τις δουλειές τους εντός τριών ετών. Στην Ιαπωνία, ένας στους έξι εργαζόμενους χρησιμοποίησε τέτοιες υπηρεσίες για να αλλάξει εργασία κατά το προηγούμενο έτος, συχνά λόγω πιέσεων ή φόβων από τους εργοδότες.
Πηγή: tanea.gr