Ο Economist αναφέρει ότι το Ιράν έχει αναπτύξει εκτενή σκιώδη χρηματοοικονομικά δίκτυα, που εκτείνονται από τις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου μέχρι τις κεντρικές τράπεζες. Ο κύριος αγοραστής του ιρανικού πετρελαίου είναι η Κίνα, η οποία συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις συναλλαγές. Ενώ η Αμερική παρακολουθεί κάθε τραπεζική συναλλαγή που συνδέεται με το δολάριο, το Ιράν έχει βρει τρόπους να ξεπεράσει αυτή την παρακολούθηση.
Η κατάσταση αυτή έχει επιτραπεί από μια σειρά παραγόντων. Παρά τις αυστηρές κυρώσεις που επιβάλλει η Αμερική, το Ιράν καταφέρνει να βρει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης. Η εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από παράνομες πωλήσεις πετρελαίου χρηματοδοτεί όχι μόνο το καθεστώς αλλά και εξωτερικές δραστηριότητες του, όπως η υποστήριξη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, αν και περιορισμένη από τις κυρώσεις, έχει καταφέρει να επαναλάβει μια σημαντική αύξηση, φτάνοντας σε πωλήσεις που αγγίζουν τα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η προσδοκία είναι ότι οι πωλήσεις αυτές φέρνουν έσοδα μεταξύ 35-50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από πωλήσεις πετρελαίου, καθώς και επιπλέον 15-20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πετροχημικά προϊόντα.
Η μη σταθερή οικονομική κατάσταση της χώρας έχει οδηγήσει τις ένοπλες δυνάμεις να εμπλέκονται στην πώληση πετρελαίου. Το 2022, οι ένοπλες δυνάμεις κατόρθωσαν να διεκδικήσουν πωλήσεις αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ επίσης, άτομα που πιστεύονταν ότι ήταν πιστά στη κυβέρνηση αξιώθηκαν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ποσότητα πετρελαίου.
Επιπλέον, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) έχει αποκτήσει αξιόλογα έσοδα μέσω παράνομων πωλήσεων, με την Quds, την επίλεκτη μονάδα του, να κερδίζει 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Οι έσοδοι αυτοί κατανέμονται μέσω διαφόρων καναλιών πωλήσεων, που διαχειρίζονται από διαφορετικές οντότητες.
Οι προεκτάσεις αυτού του μυστικού χρηματοοικονομικού συστήματος είναι σημαντικές τόσο για την οικονομία του Ιράν όσο και για την πρακτική του σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις και την υποστήριξη εξαιρετικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Η στρατηγική του Ιράν για την εξαγωγή πετρελαίου και την οικονομική υποστήριξη των συμμάχων του καθιστά τη συγκεκριμένη χώρα ένα κρίσιμο κομμάτι στην περιοχή, με δυνατότητες για περαιτέρω κρίσεις.
Πηγή: tanea.gr