Η Maria Elena Cárdenas, 76 ετών, διαμένει σε ένα δημοτικό καταφύγιο στην οδό Amargura στην παλιά αποικιακή πόλη της Αβάνας, Κούβα. Η κατάσταση της είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το σπίτι της έχει καταρρεύσει, κάτι που αποτελεί κοινό φαινόμενο σε φτωχότερες περιοχές της πόλης. Οι πρόσφατες διακοπές ρεύματος την έχουν αναγκάσει να μαγειρεύει με ξύλα που βρίσκει στο δρόμο. «Ξέρετε, εμείς οι Κουβανοί τα καταφέρνουμε όσο καλύτερα μπορούμε», δήλωσε στον Guardian.
Το νησί αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές ενεργειακές κρίσεις, με επανειλημμένες διακοπές ρεύματος που φτάνουν έως και 20 ώρες την ημέρα, από τις 17 Οκτωβρίου, οπότε η κυβέρνηση διέταξε να παραμείνουν στα σπίτια τους όλοι οι μη απαραίτητοι κρατικοί υπάλληλοι. Αυτή η απόφαση αποδείχτηκε ουσιαστικά άσκοπη, καθώς το εθνικό δίκτυο έσβησε. Η κρίση αναδείχθηκε έντονα και αφήνει τους πολίτες με φόβο για το μέλλον τους.
Ο Antonio Guiteras, κύριος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, έχει κλείσει, προκαλώντας κατάρρευση και στους υπόλοιπους σταθμούς. Ένας συνταξιούχος μηχανικός του σταθμού σημείωσε ότι η επανεκκίνηση ενός σταθμού απαιτεί τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας και η κατάσταση είναι οδυνηρή, με παλαιωμένο και ελαττωματικό εξοπλισμό. Ο μηχανισμός συντήρησης δεν τηρήθηκε ποτέ και οι εργαζόμενοι ασφαλίζουν το εργοστάσιο στα όριά του.
Η κυβέρνηση της Κούβας αντιμετωπίζει τη δική της αδυναμία να επιλύσει την κρίση και επικαλείται το 62χρονο εμπορικό εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών για τις δυσκολίες της. Ο πρόεδρος Miguel Díaz-Canel δήλωσε ότι οι συνθήκες για την εισαγωγή καυσίμων είναι δύσκολες λόγω της «οικονομικής και ενεργειακής δίωξης». Οι προμήθειες από τους παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Βενεζουέλα, έχουν μειωθεί.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Κουβανός πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρρέρο ανέφερε ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για την ενέργεια, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές. Παρά τις καλές δυνατότητες ηλιακής ενέργειας, οι προσπάθειες για ηλιακά έργα έχουν σχεδόν όλες αποτύχει λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Η εντεινόμενη κατάσταση έχει επιφέρει βλάβες και στο θαμπό σύστημα ύδρευσης, με 600.000 ανθρώπους να στερούνται τακτικής πρόσβασης σε καθαρό νερό. Ένα μεγάλο μέρος της Αβάνας είναι στεγνό, ενώ οι διακοπές ρεύματος έχουν εντείνει το πρόβλημα.
Ωστόσο, η τρέχουσα κρίση δεν έχει προκαλέσει τη σωρεία διαμαρτυριών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, με τους κατοίκους να φαίνονται εξαντλημένοι. Αξιοσημείωτη είναι η κατάσταση των δημοσιογράφων, με αρκετούς να εκφοβίζονται και να αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναγνωρίσει προσωπικότητες ως «φυλακισμένους συνείδησης» στην Κούβα, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της καταστολής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτή η σειρά κρίσεων, από την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τα ζητήματα ύδρευσης και διατροφής, έχει ρίξει σκιές πάνω από την κοινωνία της Κούβας, με τους πολίτες να θυμούνται τις δύσκολες εποχές του παρελθόντος και να ανησυχούν για το μέλλον σε μια χώρα που βολοδέρνει ανάμεσα στην ελπίδα και την απογοήτευση.
Πηγή: tanea.gr