Η Ιταλία έχει επαναφέρει ένα μέτρο που στοχεύει τους μαθητές με κακή συμπεριφορά, καθώς η επιθυμία για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιθετικότητας κατά των εκπαιδευτικών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Πρόκειται για την πολιτική των «βαθμών για τη συμπεριφορά», η οποία έχει τις ρίζες της στο 1924, όταν πρωτοεισήχθη από την φασιστική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι. Το μέτρο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία να αποβάλλουν μαθητές με βάση τη συμπεριφορά τους.
Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που θα βαθμολογούνται με πέντε ή λιγότερο από 10 στη συμπεριφορά, κινδυνεύουν να αποτύχουν στη σχολική χρονιά, ακόμη και αν οι ακαδημαϊκές τους επιδόσεις είναι καλές. Οι μαθητές του Λυκείου με μόλις έξι βαθμούς θεωρείται ότι θα υποχρεούνται να εξεταστούν σε θέματα πολιτικής αγωγής. Οι βαθμοί συμπεριφοράς έχουν επίσης σημαντική επίδραση συμμετοχής στις απολυτήριο εξετάσεις «maturità».
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι δικαιολογεί τη μεταρρύθμιση, τονίζοντας την επιστροφή στην ατομική ευθύνη και την αναγνώριση του σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους και τα δημόσια αγαθά. Από την πλευρά της, η Μελόνι έχει δηλώσει ότι το μέτρο σκοπεύει να «επαναφέρει τον σεβασμό» στα σχολεία.
Η πολιτική αυτή είχε ήδη είναι θέμα συζήτησης στην ιταλική κοινωνία, ιδίως με την αύξηση των επιθετικών περιστατικών κατά των καθηγητών, η οποία έχει ξεπεράσει το 110% από την αρχή του έτους σε σύγκριση με το 2023. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εκπαιδευτικοί χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια και μερικές φορές εμπλέκονται και οι γονείς των μαθητών.
Ο Antonello Giannelli, πρόεδρος της ένωσης διευθυντών σχολείων ANP, χαρακτήρισε το μέτρο «βήμα προόδου», τονίζοντας ότι οι μαθητές πρέπει να αναλογίζονται τις ευθύνες των πράξεών τους. Αντιθέτως, ο Tommaso Martelli, εκπρόσωπος μιας φοιτητικής ένωσης, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο να ενισχυθεί μια αυταρχική και πειθαρχική κουλτούρα στις σχολικές τάξεις.
Η δέσμη αυτής της εκπαιδευτικής πολιτικής έτυχε ευρύτερης αποδοχής, καθώς εγκρίθηκε από τη Γερουσία και στη συνέχεια από την Κάτω Βουλή με 154 ψήφους υπέρ. Ωστόσο, φωνές από το Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιούν ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να νιώθουν σαν πισωγύρισμα σε εποχές που η κοινωνία θα προτιμούσε να ξεχάσει.
Η ιστορία του αρχικού μέτρου της εποχής Μουσολίνι δείχνει την αμφιλεγόμενη φύση του, καθώς παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, πριν καταργηθεί εντελώς το 2000. Στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής, τα πρόστιμα για επιθετικές πράξεις κατά του σχολικού προσωπικού κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.
Πηγή: tanea.gr